Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Dobrá správa: Ceny plynu klesnú o viac ako päť percent!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Ceny zemného plynu pre domácnosti sa v roku 2012 v priemere znižujú o 5,24 %. Rozhodla o tom dnes Rada pre reguláciu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) ako odvolací orgán v odvolacom konaní Slovenského plynárenského priemyslu (SPP), a.s., proti rozhodnutiu o určení maximálnej ceny za dodávku zemného plynu pre domácnosti zo 14. decembra 2011.

"Pre odberateľov to znamená zníženie celkových ročných platieb nasledovne – v kategórii odberu D1 Varenie o 2 eurá, v kategórii D2 Ohrev vody v priemere o 30 eur a v kategórii D3 Kúrenie v priemere o 70 eur. Rozhodnutie Rady pre reguláciu ÚRSO bude v čo najkratšom čase vypracované v písomnom vyhotovení a bude doručené SPP. Od tohto momentu bude preň záväzné. Podčiarkujem, že rozhodnutie Rady pre reguláciu ÚRSO je rozhodnutím konečným a nie je možné sa voči nemu odvolať," uviedol dnes na brífingu predseda Rady pre reguláciu ÚRSO vykonávajúci pôsobnosť predsedu úradu Jozef Holjenčík.

"SPP považuje za neštandardné, že regulátor o tomto rozhodnutí informoval verejnosť ešte pred jeho doručením našej spoločnosti, a preto poskytne svoje vyjadrenie až po jeho doručení a preštudovaní. Už cenové rozhodnutie z decembra 2011 zakladá našej spoločnosti v regulovanom segmente stratu, preto v súčasnosti nevidíme žiadny priestor na znižovanie regulovaných cien. Dodatok k zmluve so spoločnosťou Gazprom, ktorým regulátor odôvodnil svoju snahu znížiť ceny plynu, nevytvára žiadny priestor na zníženie regulovaných cien pre domácnosti, pretože len zmierňuje, avšak nerieši straty SPP v segmente domácností," reagoval na dnešnú tlačovú konferenciu hovorca SPP Peter Bednár.

Holjenčík na tlačovej konferencii 26. januára 2012 v Bratislave avizoval, že ceny zemného plynu na Slovensku by sa mali od polovice februára znížiť. Ľudia by tak za plyn, ktorý používajú na vykurovanie či varenie, platili o 3 až 5 % menej. Dôvodom je podľa ÚRSO lacnejší nákup zemného plynu Slovenským plynárenským priemyslom od ruského dodávateľa Gazprom Export.

"Najneskôr od 15. februára tohto roka budú znížené ceny zemného plynu pre domácnosti a ceny zemného plynu používaného na vykurovanie," povedal 26. januára tohto roka Holjenčík. SPP totiž podpísal rovnako ako aj ďalšie európske energetické spoločnosti dodatok k zmluve so spoločnosťou Gazprom Export, na základe ktorej sa znížili ceny za dodávky plynu. "Úrad sa minulý týždeň dozvedel, že bol podpísaný dodatok k zmluve," opísal Holjenčík. ÚRSO si ho vyžiadal, a tak podľa Holjenčíka začal konanie o zmene ceny zemného plynu.

ÚRSO 15. februára 2012 oznámil, že tak, ako avizoval, pripravil rozhodnutie o zmene ceny za dodávku zemného plynu pre domácnosti pre SPP, a. s. Regulovaný subjekt SPP, a. s., však využil svoje právo a požiadal o čas na vyjadrenie sa k podkladom, na základe ktorých regulačný úrad vydáva rozhodnutie. ÚRSO preto bude komunikovať svoje rozhodnutie až po splnení podmienok zákona, o čom bude včas informovať," uviedol vtedy hovorca ÚRSO Miroslav Lupták.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu