Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Niektoré elektrospotrebiče vás môžu vyjsť draho

Niektoré elektrospotrebiče vás môžu vyjsť draho Zobraziť galériu (2)
Niektoré elektrospotrebiče vás môžu vyjsť draho

Viete koľko energie spotrebuje vaša chladnička či rúra? Nesprávne nastavenie odberu elektriny vás môže pri koncoročnom vyúčtovaní nemilo prekvapiť.

Desaťročná chladnička spotrebuje o polovicu viac energie ako nová chladnička. Výmenou starej práčky za novú dokážete niekedy ušetriť až 60 percent energie. Výrazný rozdiel v spotrebe je aj pri nových spotrebičoch označených triedami A. Napríklad chladničky najvyššej triedy A++ môžu spotrebovať približne o polovicu menej energie ako chladničky triedy A.

Neplaťte drahší prúd
Okrem veku a výkonu spotrebičov by ste vždy mali mať prehľad o ich spotrebe. Nesprávne nastavenie odbernej sadzby sa vám totiž môže vrátiť pri vyúčtovaní v podobe nedoplatku a narušiť váš rodinný rozpočet. Aby ste sa tomu vyhli, najlepšie je získať kontrolu nad spotrebičmi a ich spotrebou už teraz.

Vyberte si správnu sadzbu
Vysávate raz alebo dvakrát do týždňa? Ako dlho máte denne zapnutú klimatizáciu? Varíte na elektrickej doske každý deň? Odpovede na tieto otázky zásadne ovplyvňujú správny výber sadzby za elektrickú energiu. Existuje niekoľko nástrojov, ktoré vám pomôžu vypočítať predpokladaný odber energie. Ak používate smartfón typu iPhone alebo Android, vyskúšajte si do mobilu stiahnuť aplikáciu Moja SSE . Ak si v nej nastavíte vaše domáce spotrebiče, uvidíte, ako frekvencia ich používania mení hodnoty odberu. Vďaka tomuto modernému nástroju sa vám už nestane, že si vyberiete nesprávnu sadzbu elektrickej energie a predídete nepríjemným nedoplatkom.

Čo ešte aplikácia dokáže
Okrem výpočtu ideálnej sadzby pre Vašu domácnosť môžete mať vďaka aplikácii pri sebe neustále prehľad o tom, koľko vás jednotlivé spotrebiče stoja. Odpočty elektomerov spotreby môžete posielať priamo z aplikácie a denne dostávať tipy na to, ako ušetriť. Bonusom aplikácie je baterka, ktorá vám v prípade potreby pomôže s orientáciou v tmavých priestoroch.

Viac informácií o aplikácii nájdete na www.mojasse.sk. Pozrite si aj video o tom, ako aplikáciu používať.

{cke_protected}

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu