Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Toto sú najčastejšie chyby chladničiek, dokážete im predísť!

Zobraziť galériu (6)

BRATISLAVA – Kvapká, hrkoce, je v nej príliš zima, alebo teplo, často ju treba odmrazovať... V niektorých prípadoch si vieme poradiť aj svojpomocne, ale istota je ak sa na ňu pozrie odborník.

Teplota nie je ideálna
Najskôr skontrolujte prívod elektriny. Ak sa v chladničke svieti, potrebnú šťavu asi dostáva. Potom sa pozrite na vzdialenosť od steny, či nie je príliš pritlačená. Na zadnej časti má chladiace rebrá, ktoré potrebujú na prúdenie vzduchu minimálne 5 cm škáru. Nie je na škodu tieto rebrá očistiť od prachu, aby čo najlepšie odvádzali teplo. Buď jemnou kefkou s dlhým vlasom, prípadne štetcom v kombinácii s vysávačom. Ak na chladničku svieti poludňajšie slnko, alebo je príliš blízko sporáka, tiež nemusí stíhať.Ťažkosti s chladením môžu nastať aj vtedy, ak rozmerné potraviny umiestnite tesne na zadnú stranu a tým zabránite prúdeniu studeného vzduchu.

Tesnenie dverí
Modernejšie verzie chladničiek majú akustickú signalizáciu v prípade, že sú dvere pridlho otvorené, ale pri tých starších je dobré dopredu vedieť, čo idete z nej vybrať a dvere čo najskôr zavrieť. Ťažkosti s chladením predznamenáva  poškodené, alebo zostarnuté tvrdé tesnenie dverí, alebo špina na plochách, kde má tesnenie dosadať. Zdeformované tesnenie púšťa dovnútra teplo kontinuálne. Preto ak chcete mať tesnenie čo najdlhšie funkčné, dverami chladničky rozhodne neplieskajte. Ak sa v tesnení už stratil potrebný magnetizmus, je čas na výmenu. Tú síce zvládnete aj sami, no náhradný dieľ majú väčšinou len servisáci. Ak nie ste nároční, dočasne pomôžu aj neodymové magnety.

Toto sú najčastejšie chyby
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: web)



Voda z chladničky
O samoodmrazovacie sa netreba starať. Voda pri odmrazení steká cez dieru malej nádoby umiestnenej niekde pri tele motora, kde je vyššia teplota a rýchlejšie sa odparí. Problém nastane ak sa dierka na dne chladničky upchá a voda steká do boxov na zeleninu. Stačí umelohmotným kolíkom, ktorý je súčasťou výbavy, otvor uvoľniť. Pri výpadku elektriny už moderné spotrebiče dokážu držať chlad niekoľko hodín. Tie staršie ale pustia naraz toľko vody, koľko sa do odparovacej nádržky jednoducho nevojde.

Divné ruchy
Spotrebič asi nie je v rovine a možné vibrácie sa presúvajú do vnútra medzi hrnce, či poháre. Stačí nastaviť nožičky tak, aby bol spotrebič správne. Vodováha napovie viac. Prípadne vám mohol padnúť nejaký predmet za chladničku a ani ste si toho nevšimli. "Funenie“ chladničky je bežné, pohyb plynu je pri úplnom tichu voľne počuť. Horšie to je, keď sa pazvuky objavujú len počas chladenia. To môže byť spôsobené pohybmi kompresora. Klasický motor prenáša krútivý pohyb na priamočiary, pričom tento pohyb sprevádzajú zvukové efekty. Okrem toho sa v tomto procese stráca asi 20 % energie. Pre náročnejších spotrebiteľov vyvinuli lineárny kompresor, ktorý nabieha plynulo a eliminuje tak pazvuky. Okrem toho je aj ekologický, pretože znižuje ročnú produkciu oxidu uhličitého o 43 kilogramov, čo sa vyrovná výsadbe 16 ihličnanov.

Toto sú najčastejšie chyby
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: web)

Ľad na potravinách
Dvere chladničky nedoľahli úplne, alebo sa príliš často otvárali, alebo ostali dlhšiu dobu otvorené. Nie je vylúčený ani výpadok energie, kým ste neboli doma. Prípadne ste do chladničky umiestnili ešte teplé potraviny.

Kondenzácia pary
Podobne ako keď sa tvoria kryštáliky ľadu, ide o príliv tepla do priestoru na chladenie. Pri modeloch Semi No Frost je vyzrážanie pary na zadnej stene častým javom. Niekedy ani výkon prídavného ventilátora nestačí na to, aby pretlačil studený vzduch do všetkých kútov. Nie je preto nič výnimočné, že sa teplota líši na jednotlivých policiach aj o niekoľko stupňov.

Toto sú najčastejšie chyby
Zobraziť galériu (6)

Životnosť

Výrobcovia udávajú životnosť chladničiek na 8 až 10 rokov. Opravári sa nad týmto údajom iba pousmejú a tvrdia, že časy Calexiek sú už dávno tam. Treba priznať, že energetická náročnosť spotrebičov je dnes už úplne niekde inde, ale pri prevedení hrá najdôležitejšiu úlohu výsledná cena. Preto sa netreba čudovať, ak vám čoskoro odíde tesnenie na dverách, termostat, či ovládanie, nebodaj motor kompresora. V konzumnej spoločnosti  sa domáce spotrebiče neopravujú, nakupujú sa nové.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu