Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kreditné karty najčastejšie zneužívajú príbuzní

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – V minulosti deti svojim rodičom tajne brali z peňaženiek peniaze. Teraz, v dobe elektronickej komunikácie, vyťahujú rovno ich kreditné karty a tajne s nimi platia na internete. Často pritom ide o tovar za nemalé čiastky. Kartou rodičov si tiež radi vyberú peniaze z bankomatu.

 Vyplýva to z analýzy zneužitia kreditných kariet spoločnosti Home Credit Slovakia za minulý rok. "Tak ako každý rok najviac podvodov na našich kartách sme zaznamenali pri výberoch z bankomatov," opisuje situáciu Kateřina Bednářová z kartového oddelenia Home Credit Slovakia. "V 12 prípadoch sa klienti sťažovali na neoprávnený výber peňazí z bankomatu. Tieto reklamácie v hodnote 2600 eur sme však museli zamietnuť," dodáva Bednářová.

Dôvodom bolo, že väčšina klientov nakoniec odhalila "vypožičanie" si karty bez ich vedomia rodinným príslušníkom. V peňaženkách svojich príbuzných pritom nelovia tajne iba deti, ale aj rodinní príslušníci v inom príbuzenskom vzťahu, napríklad manželia alebo súrodenci.

Druhou najčastejšou formou podvodov boli neoprávnené transakcie na internete. V roku 2011 zaznamenali zamestnanci kartového centra Home Credit Slovakia päť takýchto prípadov v celkovej hodnote takmer 250 eur. Pri väčšine sa nakoniec ukázalo, že kartu použil niekto z rodiny. Pri riešení takejto reklamácie kontaktuje spoločnosť obchodníka, u ktorého mala prebehnúť neoprávnená transakcia. Zisťuje, či sa platba naozaj uskutočnila, v akom čase a ďalšie podrobnosti. V mnohých prípadoch sa nakoniec príde na to, že karta bola tajne použitá členom rodiny.

Na odhaľovanie podvodov používa spoločnosť Home Credit špeciálny program Fraud Monitoring, pomocou ktorého sleduje všetky rizikové transakcie. Počet oznámení v minulom roku vzrástol, pretože spoločnosť pre zaistenie čo najväčšej bezpečnosti nastavila ešte prísnejšie podmienky. Nanovo monitoruje všetky výbery z bankomatov v zahraničí, ktorými sa rozšírili doterajšie kontroly platieb na rizikových miestach.

Na Slovensku dochádza k menšiemu počtu zneužití kariet ako v Česku. Zatiaľ čo na Slovensku reklamoval transakciu u obchodníka iba jeden klient, u našich susedov to bolo päť prípadov. Väčšinou ale ten, kto platil, zadal správny PIN kód, bol to teda najskôr niekto z rodiny majiteľa karty. Rovnako tak aj reklamácií na výbery z bankomatu je v Česku dvakrát viac ako na Slovensku. Informovala spoločnosť Home Credit Slovakia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu