Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Predĺženie mobilných licencií napadol na súde už aj Orange

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Mobilný operátor Orange Slovensko napadol na súde rozhodnutie Telekomunikačného úradu (TÚ) SR o predĺžení mobilných licencií.

Spoločnosť v pondelok podala žalobu na Najvyššom súde SR, v ktorej žiada preskúmať rozhodnutie úradu predĺžiť licencie na obdobie 10 rokov. Orange Slovensko musel za ďalšie využívanie frekvencií zaplatiť 40,687 mil. eur.

Predstavitelia spoločnosti Orange už pri odvolaní sa voči minuloročnému verdiktu TÚ kritizovali výšku poplatku, nedostatočnú transparentnosť celého procesu predlžovania, diskriminačný prístup ako aj faktické nedostatky v metodike a pri výpočte poplatku. Predseda úradu však odvolanie zamietol a Orange tak musel poplatok uhradiť začiatkom decembra minulého roku.

Predlžovanie mobilných licencií napadla na Najvyššom súde SR aj telekomunikačná spoločnosť Slovak Telekom (T-Mobile). Operátor podal žalobu voči retroaktivite a protiústavnosti novely zákona o elektronických komunikáciách. Slovak Telekom zároveň žiada preverenie jej ústavnosti na Ústavnom súde SR, keďže podľa názoru firmy bol zákon novelizovaný účelovo.

Novela totiž uložila Telekomunikačnému úradu SR povinnosť spoplatniť predĺženie licencií a zároveň zrušila všetky predchádzajúce konania úradu v tejto veci. TÚ tak musel zrušiť prvú žiadosť Slovak Telekomu o predĺženie mobilných licencií, ktorú si firma podala ešte pred účinnosťou novely. Prvé pojednávanie zo 17. januára tohto roku súd odročil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu