Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Operátori majú zaplatiť za licencie takmer 90 miliónov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Mobilní operátori Orange Slovensko a Slovak Telekom (T-Mobile) majú za predĺženie licencií zaplatiť spolu takmer 90 mil. eur. Ako v stredu informoval Telekomunikačný úrad SR, spoločnosť Orange Slovensko musí za ďalšie využívanie frekvencií zaplatiť 40,687 mil. eur, Slovak Telekom musí uhradiť 47,767 mil. eur. Pri výpočte sumy za predĺženie licencií úrad vychádzal z priemerného výnosu na jedného zákazníka (ARPU).

Slovak Telekom výška poplatku prekvapila. "Takúto výšku poplatku sme neočakávali. O prípadných ďalších krokoch rozhodnú orgány spoločnosti, náš postup preto zatiaľ nebudeme konkretizovať," uviedol hovorca spoločnosti Andrej Gargulák. Ďalšie kroky nechcel konkretizovať ani Orange. "Rozhodnutie o ďalšom postupe je v kompetencii predstavenstva a akcionárov spoločnosti," informoval hovorca Richard Fides.

Ministerstvo financií v reakcii na rozhodnutie úradu uviedlo, že rátalo s nižšou sumou. "Očakávania ministerstva boli konzervatívnejšie ako je realita. Môžeme zobrať na vedomie a rešpektovať rozhodnutie nezávislého regulátora,“ povedal v stredu hovorca rezortu financií Martin Jaroš.

"Pri výpočte vychádzal z predpokladaného vývoja ARPU a predpokladaného vývoja počtu zákazníkov na trhu s elektronickými komunikáciami do roku 2021, následne stanovil jednotkovú cenu za 1 MHz z pridelených frekvenčných pásiem a na záver stanovil úhradu na základe požadovanej šírky frekvenčného pásma," uviedol v stredu hovorca TÚ SR Roman Vavro. Jednotková cena za 1 MHz stanovená výpočtom je pre oboch operátorov podľa úradu rovnaká, vo výške 800 921 eur.

"TÚ SR na záver stanovil úhradu na základe požadovanej šírky frekvenčného pásma, t.j. kto má väčšiu šírku frekvenčného pásma, ten má vyššiu úhradu," vysvetlil Vavro.

Telekomunikačný úrad rozhodol o predĺžení licencií na využívanie frekvencií mobilných operátorov Orange Slovensko a Slovak Telekom (T-Mobile), ako aj o výške jednorazovej úhrady v utorok. TÚ SR na základe žiadostí operátorov rozhodnutím predĺžil povolenia o 10 rokov. Rozhodnutia úradu ešte nie sú právoplatné, operátori sa môžu odvolať. Ak tak spoločnosti urobia, nebude to podľa TÚ SR v žiadnom prípade znamenať ukončenie poskytovania ich služieb.

Pri určovaní výšky poplatku za predĺženie licencií neexistuje podľa Vavra medzinárodne stanovená ani odporúčaná metodika, TÚ SR preto urobil prieskum medzi národnými regulačnými agentúrami pre oblasť elektronických komunikácií v krajinách Európskej únie, keď zisťoval, ako postupovali pri predlžovaní platnosti povolení v jednotlivých krajinách.

Slovak Telekom požiadal o predĺženie licencie v januári tohto roku ešte pred novelizáciou zákona o elektronických komunikáciách, ktorá umožnila vyberanie poplatkov. Novelu parlament schválil v apríli a na jej základe TÚ SR zastavil konanie o predĺžení licencií pre Slovak Telekom. V polovici júna podala žiadosť spoločnosť Orange Slovensko a 29. júna o predĺženie licencií opätovne požiadal aj Slovak Telekom. TÚ SR vo veci kladne rozhodol 9. augusta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu