Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Merkelová: Nemecko nesľúbi finančným trhom nič, čo nemôže splniť

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

DAVOS - Nemecká kancelárka Angela Merkelová v stredu v otváracom prejave na Svetovom ekonomickom fóre v Davose spochybnila navyšovanie dočasného Európskeho fondu finančnej stability (EFSF) a stáleho záchranného mechanizmu ESM.

Zdvojnásobenie financií v záchranných fondoch podľa nej nemusí upokojiť trhy, naopak môže dôjsť k ďalšej strate dôvery spôsobenej neplnením sľubov. Ako Merkelová povedala, ďalšie navyšovanie by už nebolo dôveryhodné. Zdôraznila preto, že Nemecko už nechce sľúbiť nič, čo nemôže nakoniec splniť. "Dôvera je momentálne tá najdôležitejšia hodnota, ktorú svet má," vyhlásila Merkelová. Jasne dala tiež najavo, že Nemecko pôjde "len tak ďaleko", aby pomohlo členom eurozóny, ktoré sú v problémoch. "Jasne sme povedali, že za euro sa postavíme, nechceme sa však dostať do situácie, keď sľúbime niečo, čo nie sme schopní splniť," povedala.

Niektoré členské krajiny EÚ ako aj Medzinárodný menový fond vyzvali na posilnenie záchranných fondov, napríklad spojením EFSF so stálym mechanizmom ESM, čo Merkelová odmieta. Za takéto riešenie sa stredu vyslovila šéfka MMF Christine Lagardová. "Ak by oba vytvorili spoločný európsky fond, vyslalo by to veľmi silný signál dôvery v Európu,“ povedala Lagardová. Lídri EÚ sa minulý mesiac dohodli, že začiatok fungovania EFSF presunú na júl tohto roka. V jeho pokladnici sa teraz nachádza 250 miliárd eur. Takzvaný stály euroval ESM má začať platiť o rok neskôr. ESM bude mať úverovú kapacitu 500 miliárd eur. Niektoré krajiny únie, napríklad Taliansko, očakávajú, že Nemecko zvýši svoj podiel v záchranných fondoch, Merkelová však vyhlásila: "Zriadili sme bezpečnostný mechanizmus vo forme EFSF, už máme nevyhnutné programy. Portugalsko, Írsko a Grécko môžu byť financované."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu