Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Merkelová sa ospravedlnila obetiam neonacizmu

Angela Merkelová
Angela Merkelová

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová vo štvrtok požiadala o ospravedlnenie rodiny 10 ľudí, väčšinou cudzincov, ktorých zabili členovia neonacistickej bandy, a sedem rokov trvajúce vyčíňanie neonacistov označila za útok na Nemecko a za hanbu.

Merkelová to povedala vo štvrtok počas spomienkového podujatia venovaného obetiam násilia páchaného pravicovými extrémistami. Jej vystúpenie bolo súčasťou dopoludňajšieho programu v berlínskej koncertnej sieni za účasti približne 1200 hostí vrátane rodinných príslušníkov zavraždených a diplomatov.

Spomienku sprevádzala aj minúta ticha, ktorú na poludnie držali v celom Nemecku. Na začiatku spomienkového podujatia študenti priniesli 12 sviečok, 10 za každú z obetí, 11. za iné obete násilia extrémistov a 12. ako nádej do budúcnosti.

Nemeckú spoločnosť koncom minulého roka šokovali správy o odhalení neonacistickej bunky, ktorá údajne stojí za neobjasnenými vraždami 10 ľudí z rokov 2000 až 2007 a ďalšími útokmi. Ich obeťami sú pritom prevažne majitelia obchodov tureckého pôvodu. Nemecká vláda v súvislosti s odhalením priznala vážne pochybenia bezpečnostných zložiek, čo Merkelová označila za "hanbu pre celé Nemecko".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu