Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Portugalsko zažíva najhlbšiu recesiu od roku 1974

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LISABON - Portugalská ekonomika tento rok klesne o 3,1 % a na budúci rok by mala prakticky stagnovať, uviedla vo svojej novej prognóze portugalská centrálna banka. Hlavnou príčinou prehĺbenia recesie sú úsporné opatrenia realizované po udelení finančnej pomoci od MMF a EÚ, ktoré spôsobili bezprecedentný prepad súkromnej spotreby.

Centrálna banka vo svojej štvrťročnej správe tvrdí, že krajina možno bude musieť prijať dodatočné úsporné opatrenia, aby skresala rozpočtový deficit na 4,5 % hrubého domáceho produktu (HDP). Redukcia schodku je jednou z podmienok medzinárodnej finančnej pomoci.

Banka ešte v októbri predpokladala, že portugalský HDP tento rok klesne len o 2,2 %. Tiež revidovala svoj odhad vlaňajšieho poklesu ekonomiky na 1,6 % z 1,9 %. Príčinou je vyšší export, než sa očakávalo.

Nové prognózy pre roky 2011 a 2012 sú v súlade s poslednými vládnymi predpoveďami a znamenajú, že Portugalsko zažíva najhlbšiu recesiu od jeho chaotického návratu k demokracii v roku 1974. Slabá ekonomika a relatívne vysoký dlh donútili krajinu vlani požiadať EÚ a MMF o finančnú pomoc.

Portugalská centrálna banka na budúci rok počíta s rastom ekonomiky na úrovni 0,3 %. Vládna prognóza počíta so začiatkom zotavovania ekonomiky na konci tohto roka a s miernym rastom v roku 2013.

Banka tiež očakáva tento rok spomalenie rastu vývozu na 4,1 % z odhadovaných 7,3 % vlani. Rast exportu by mal opäť zrýchliť v roku 2013 na 5,8 %. Domáci dopyt by sa mal tento rok prepadnúť o 6,5 % po vlaňajšom znížení o 5,2 %. Jeho pokles bude podľa centrálnej banky pokračovať aj v roku 2013, keď sa počíta so znížením o 1,5 %. Informovala o tom agentúra Reuters.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu