Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Európa sa môže v tomto roku podľa šéfky MMF vyhnúť recesii

Ilustračné foto
Ilustračné foto

JOHANNESBURG - Európa sa môže v tomto roku vyhnúť recesii, vyhlásila šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová.

Pre juhoafrický denník Business Day ďalej povedala, že existujú dôvody na optimistickejší výhľad pre región. "Situácia eurozóny sa počas posledných osemnástich mesiacov výrazne zmenila...sú dôvody na trocha pozitívnejší výhľad," povedala pre denník počas svojej dvojdňovej návštevy Južnej Ameriky.

Lagardeová ešte v piatok uviedla, že je nepravdepodobné, že euro v tomto roku zanikne. Zároveň však varovala, že tohtomesačná správa MMF ukáže, že rast svetového hospodárstva je pomalší, než sa pôvodne očakávalo. V septembri fond odhadoval, že tempo rastu svetového hospodárstva je na úrovni 4 %.

"Bude rok 2012 koncom meny euro? Moja odpoveď znie: nemyslím si to," uviedla Lagardeová. "Je to mladá a tiež pevná mena. V eurozóne je pre dlhovú krízu veľa tlakov a problémov. Tie však nevznikajú vo vzťahu k mene. Objavujú sa obavy o silu bankového sektora, mena ako taká však v roku 2012 nezanikne, ani sa nevytratí," dodala šéfka MMF.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu