Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

MH: Za zvýšenie cien energií môže regulačný úrad, ktorý ovláda Fico

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Ministerstvo hospodárstva (MH) SR sa ohradilo voči dnešným tvrdeniam strany Smer-SD o zodpovednosti súčasnej vlády za vysoké ceny energií.

 "Rozhodnutie o zvýšení cien elektrickej energie, plynu a tepla prijal Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), na čele ktorého stojí už štyri roky v rozpore so zákonom nominant strany Smer-SD Jozef Holjenčík," informovalo dnes MH, ktoré vedie minister Juraj Miškov (SaS).

Podľa neho v súčasnosti celý ÚRSO vedú politickí nominanti Smeru-SD. K ich dosadeniu malo dôjsť ešte počas bývalej vlády. "Za zvýšenie cien plynu i elektriny preto preberá plnú zodpovednosť strana Smer," vyhlásil Miškov.

Predseda strany Smer-SD Robert Fico dnes spolu so svojimi kolegami kritizoval súčasné ceny energií a potravín, ktoré sú podľa neho výsledkom chýbajúcej regulačnej politiky vlády Ivety Radičovej. Jedným zo zlých rozhodnutí bolo podľa Fica zrušenie zákona o predkladaní cenových návrhov obchodných spoločností s majetkovou účasťou štátu.

"MH SR je presvedčené, že tento zákon výrazne zasahoval do cenovej politiky energií pre domácnosti," tvrdí ministerstvo, ktoré je znepokojené plánom Smeru-SD obnoviť tento zákon v prípade, že sa po marcových voľbách strana dostane do vlády.

Podľa svojho vyjadrenia rezort hospodárstva už od minulého roka upozorňoval, že tlak na vysoké ceny elektrickej energie spôsobujú na Slovensku najmä zlé zákony na podporu obnoviteľných zdrojov energie (OZE). Tie sú z dielne bývalej vlády. "Od 1. júla minulého roka vstúpil do platnosti nový zákon o OZE, ktorým sa ministerstvu hospodárstva podarilo tento fotovoltický 'klondajk' zastaviť," dodal Miškov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu