Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Priemerný Slovák mesačne usporí 89 eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Sporenie je pre Slovákov v súčasnosti dôležitejšie ako počas predchádzajúcich rokov a priemerný Slovák si mesačne odkladá 89 eur. Ženy považujú sporenie za dôležitejšie ako muži, najväčšej obľube sa tešia sporiace účty. Vyplýva to z prieskumu, ktorý pre Slovenskú sporiteľňu zrealizovala spoločnosť IMAS pri príležitosti Svetového dňa sporenia, ktorý bude v pondelok 31. októbra.

Výsledky prieskumu potvrdili, že Slováci sú šetrný národ. Pravidelne si odkladať určité množstvo peňazí bokom je zvyknutá viac ako polovica respondentov. Záujem prejavujú aj o nepravidelné sporenie, takmer tri štvrtiny opýtaných sa vyjadrili, že sporia hneď, ako im zvýšia nejaké peniaze. Až 85 % opýtaných si dvakrát premyslí, na čo minie každý cent, v prípade ľudí starších ako 50 rokov je to až takmer 90 %.

Odkladanie časti peňazí bokom považujú za dôležité takmer dve tretiny Slovákov. Viac ako polovica opýtaných uviedla, že sporenie je pre nich v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi rovnako dôležité, jedna štvrtina opýtaných to dokonca považuje za dôležitejšie ako v minulosti. Výsledky prieskumu potvrdzujú aj dáta štatistického úradu.

„Podiel úspor na disponibilnom príjme na Slovensku stúpa od roku 2008. Znamená to, že ľudia napriek kríze odkladali väčšiu časť svojho príjmu. Kým v polovici roku 2008 sporili Slováci necelé 4 % svojho disponibilného príjmu, v polovici tohto roka to bolo 6,5 %. Po započítaní sporenia v dôchodkových pilieroch dosiahla miera úspor v polovici tohto roku 8,8 %," vysvetlila analytička Slovenskej sporiteľne Mária Valachyová.

Telefonický prieskum pre Slovenskú sporiteľňu zrealizovala agentúra IMAS v júli a auguste 2011 na vzorke 505 respondentov starších ako 15 rokov. Informovala o tom Slovenská sporiteľňa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu