Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Priemerný Slovák si zuby čistí päť minút denne

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Priemerný obyvateľ Slovenska si zuby čistí päť minút denne a takmer 44 percent Slovákov navštevuje dentálnu hygieničku aspoň raz do roka. Vyplýva to z prieskumu o stave dentálnej hygieny na Slovensku, ktorý vykonali v rámci celoštátnej akcie Zdravý úsmev pre každého.

Viac ako 6500 respondentov spovedali v septembri a v októbri v siedmich najväčších slovenských mestách. Z prieskumu ďalej vyplynulo, že len 8 percent obyvateľov neabsolvuje raz za rok preventívnu prehliadku u stomatológa. Okrem kefky a pasty ľudia používajú aj ďalšie dentálne pomôcky.

Obyvatelia Slovenska si najviac obľúbili žuvačky bez cukru (denne alebo každý druhý deň ich používa viac ako polovica obyvateľov) a ústnu vodu (denne alebo každý druhý deň ju používa viac ako 40 percent opýtaných). Medzizubnú kefku či zubnú niť používa každý alebo každý druhý deň len necelá pätina Slovákov.

"Výsledky prieskumu nás, odborníkov, veľmi tešia,“ uviedla hlavná odborníčka pre dentálnu hygienu na Slovensku Viera Panáková.

"Aj keď štyridsaťštyri percent Slovákov, ktorí navštevujú dentálne hygieničky pravidelne, nie je málo, je potrebné si uvedomiť, že je to veľmi dôležitá časť prevencie. V západných krajinách je návšteva dentálnej hygieničky úplne bežná. Verím, že stúpajúci trend sa udrží a dočkáme sa aj generácie, pre ktorú bude návšteva u dentálnej hygieničky rovnako samozrejmá, ako pravidelné čistenie zubov,“ dodala Panáková.

Nový úsmev alebo zub za zub

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu