Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Väčšina ekonómov si myslí, že Grécko zbankrotuje

LONDÝN - Grécko pravdepodobne do roka vyhlási bankrot po tom, ako sa vyčerpá trpezlivosť jeho partnerov v rámci eurozóny, ale pravdepodobnosť odchodu krajiny z menovej únie je iba 18-percentná. Domnievajú sa to analytici oslovení v prieskume agentúry Reuters, ktorého výsledky zverejnila v piatok.

Agentúra prieskum uskutočnila medzi 50 európskymi analytikmi v uplynulých dvoch dňoch. Až 65 % oslovených uviedlo, že Grécko zbankrotuje a polovica analytikov predpokladá, že to bude v najbližšom roku.

Analytici, ktorých vo svojom prieskume Reuters oslovila, však nepovažujú za pravdepodobné, že Atény sa vzdajú spoločnej európskej meny, ktorú prijali v roku 2002. Domnieva sa to iba 18 % respondentov. Lídri eurozóny prejavili jasné odhodlanie nájsť riešenie gréckej dlhovej krízy bez toho, aby krajina opustila eurozónu.

Analytici oslovení v prieskume však dávajú iba 40-percentnú šancu tomu, že sa zrealizuje myšlienka emisie spoločných dlhopisov eurozóny. Zámer Európskej komisie presadiť emisiu spoločných dlhopisov totiž podľa nich zablokuje rozhodný odpor Nemecka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu