Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Pád eurozóny by znamenal recesiu horšiu ako v 30. rokoch

Gerrit Zalm
Gerrit Zalm

AMSTERDAM - Ak by sa eurozóna rozpadla, Európa by mohla upadnúť do horšej recesie ako v tridsiatych rokoch minulého storočia, vyhlásil bývalý holandský minister financií Gerrit Zalm.

"Zažijeme recesiu, oproti ktorej sa pokles v tridsiatych rokoch minulého storočia bude zdať ako nič," odpovedal Zalm na otázku, čo sa stan, ak sa eurozóna rozpadne. "Celá Európa sa rozdrobí a zasiahne to aj Švajčiarsko. Švajčiarsko má totiž veľmi silnú menu a pre silný frank stratí konkurencieschopnosť," dodal Zalm, holandský minister financií do roku 2007.

"Pre Holandsko to znamená, že ak poklesne európska ekonomika, budeme ju nasledovať. Tri štvrtiny nášho exportu smerujú do Európy," informoval Zalm. Gerrit Zalm, ktorý zastával post ministra financií dvanásť rokov, nesúhlasí s holandským politikom Fritsom Bolkesteinom, ktorý vyzýva na vylúčenie Grécka z eurozóny.

"Nemyslím si, že toto je riešenie. Ďalšie hlasy budú volať po vylúčení Talianska, potom Írska a potom Portugalska. Ak to bude pokračovať dostatočne dlho, v eurozóne ostanú len Nemecko a Holandsko. Nemyslím si, že toto je dobrý vývoj," uviedol Zalm.

Európa by mala Grécku požičať len pod podmienkou, že opustí eurozónu a opäť zavedie drachmu, pretože zotrvanie v eurozóne je pre krajinu menej prospešné, povedal Bolkestein v sobotu. Keby Gréci opäť zaviedli drachmu, krajina by mohla devalvovať svoju menu a podporiť export.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu