Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

SR získala z EÚ o 2,4 miliardy eur viac, ako do nej odviedla

BRATISLAVA - Slovenská republika na základe údajov Európskej komisie odviedla do všeobecného rozpočtu EÚ od 1. mája 2004 do 31. decembra 2009 príspevky v celkovej výške 2,806 miliardy eur.

Za rovnaké obdobie sme čerpali prostriedky vo výške 5,211 miliardy eur, čo znamená, že čistá finančná pozícia SR k rozpočtu EÚ vyjadrená na hotovostnom princípe v tomto období dosiahla + 2,405 miliardy eur.

Tieto údaje vyplývajú zo Správy o siedmom roku členstva SR v EÚ, ktorú na úvod piateho rokovacieho dňa 22. schôdze NR SR predstavil poslancom minister zahraničných vecí SR Mikuláš Dzurinda (SDKÚ-DS).

Európska komisia zverejňuje konečné konsolidované údaje o čerpaní finančných prostriedkov rozpočtu EÚ s oneskorením a zatiaľ nie sú k dispozícii údaje za rok 2010. Predbežne je však možné očakávať, že čistá finančná pozícia SR voči rozpočtu EÚ bude za obdobie od 1. mája 2004 do 31. decembra 2010 v intervale od + 3,250 do + 3,650 miliardy eur.

Podľa Dzurindu členstvo SR v EÚ potvrdzuje, že miera úspechu presadenia národných záujmov závisí od miery pochopenia, že ide o formovanie vnútorného prostredia v európskom kontexte.

"Po parlamentných voľbách v júni 2010 sa sformovala nová vládna koalícia, ktorá deklarovala záujem viesť naďalej aktívnu európsku politiku odrážajúcu fakt, že SR nielen patrí do EÚ, ale ju aj spoluvytvára," uvádza sa v správe. Ďalším determinantom siedmeho roku členstva bolo ročné predsedníctvo SR vo Vyšehradskej skupine (V4), ktoré sa začalo v júli 2010 a "vytvorilo účinnú platformu na presadzovanie slovenských záujmov v EÚ aj v spolupráci s najbližšími partnermi, vrátane formátu V4+".

Poslanci dnes budú pokračovať v rozprave k vládnemu návrhu zákona o úprave príjmu zo závislej činnosti, ktorý zavádza superhrubú mzdu.

Na stôl sa dostane aj návrh novely zákona o cestnej premávke, ktorú vetoval prezident SR Ivan Gašparovič. Hlava štátu vrátila zákon parlamentu, pretože nesúhlasí s opätovnou možnosťou vyraďovať staré vozidlá z evidencie len na základe čestného vyhlásenia, keďže tu vidí riziko.

Podľa Gašparoviča je možné, že sa takto vyradené vozidlá z evidencie budú aj naďalej používať bez príslušných technických kontrol, prípadne sa demontujú na neautorizovaných šrotoviskách. Upozornil tiež na hrozbu uprednostnenia iných hľadísk pred ekologickým riešením autorizovaného spracovania starých vozidiel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu