Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Fitch zníži rating Grécka: Platobná neschopnosť!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LONDÝN - Fitch považuje štvrtkovú dohodu lídrov eurozóny za dôležitý pozitívny krok smerom k zabezpečeniu finančnej stability regiónu. Agentúra však upozornila, že dôsledkom nového plánu bude zníženie ratingu Grécka na úroveň znamenajúcu čiastočnú platobnú neschopnosť.

Na druhom záchrannom balíku pre krajinu sa totiž budú podieľať aj banky, ktoré ponesú časť nákladov. Eurozóna načrtla tri možnosti, ako môžu súkromní veritelia pomôcť Grécku. Je to výmena gréckych vládnych dlhopisov (bond swap), reinvestícia prostriedkov zo splatných dlhopisov do nových dlhopisov (bond rollover) alebo ich predaj za nižšiu, než nominálnu cenu (bond buyback). Keďže to bude pre veriteľov znamenať stratu, Fitch bude musieť v súlade so svojou metodológiou zhoršiť rating gréckej vlády do kategórie čiastočná platobná neschopnosť (restricted default) a udeliť gréckym vládnym dlhopisom, ktorých sa budú týkať spomenuté výmeny (predĺženie splatnosti, zníženie úrokov alebo odpredaj za nižšiu, než nominálnu cenu), rating znamenajúci neplnenie záväzkov (default).

Fitch však po prekonaní "platobnej neschopnosti" vydaním nových cenných papierov, garantovaných vládami eurozóny, veriteľom, ktorí sa budú podieľať na pomoci, udelí gréckej vláde a novým dlhovým nástrojom nový post-bankrotový rating. Relevantnými faktormi pre nové ratingy bude štruktúra predĺženej splatnosti dlhopisov a zníženie hodnoty celkového verejného dlhu krajiny. S najväčšou pravdepodobnosťou sa budú nachádzať hlboko v špekulatívnom pásme.

Nový plán riešenia gréckej krízy a zabezpečenia stability v eurozóne podľa Fitch v krátkodobom horizonte zníži tlaky na verejné financie a ratingy v regióne. Agentúra však upozornila, že ďalšie turbulencie na finančných trhoch sa nedajú vylúčiť, kým nepríde k trvalejšiemu oživeniu ekonomiky eurozóny, vrátane periférie, pričom vlády musia pokračovať v znižovaní nadmerných rozpočtových schodkov a realizovať štrukturálne reformy, ktoré podporia dlhodobý rastový potenciál.

Platobná neschopnosť nie je v prípade chudobných krajín ničím ojedinelým. Po prvý raz sa však do nej dostane členský štát eurozóny, čo môže naštrbiť imidž eura. Grécko sa pripojí ku krajinám, ako je Ekvádor, Uruguaj alebo Ukrajina, ktoré sa v posledných rokoch dostali do platobnej neschopnosti. Mnohí ekonómovia už dlhšie upozorňovali na to, že grécky dlh je príliš vysoký, aby ho krajina splatila, a že sa bude musieť nejakým spôsobom znížiť. Podľa Fitch súkromní veritelia prídu podľa plánu lídrov približne o 20 % z hodnoty svojej investície.     

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu