Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

ECB údajne akceptuje selektívny bankrot Grécka

Ewald Nowotny
Ewald Nowotny

BERLÍN - Európska centrálna banka pripúšťa možnosť selektívnej platobnej neschopnosti Grécka ako súčasť širšieho riešenia problémov zadlženej krajiny. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters, pričom sa odvolávala na nešpecifikované zdroje z nemeckej vlády a finančného sektora.

Selektívny bankrot by nastal napríklad v prípade, keby súčasný záchranný mechanizmus eurozóny (EFSF) financoval spätné nákupy gréckych dlhopisov, uviedli zdroje citované agentúrou. Úvahy o selektívnom bankrote ako jednej z možností riešenia gréckej dlhovej krízy tento týždeň pripustil člen Rady ECB Ewald Nowotny.

Rokovania medzi predstaviteľmi EÚ a veriteľmi zatiaľ nepriniesli dohodu o konkrétnej podobe účasti súkromných investorov na pomoci Grécku. Rozhovory narážajú na právne a politické prekážky najmä v súvislosti s obavami Európskej centrálnej banky (ECB), že úprava podmienok splácania gréckych pôžičiek by fakticky znamenala platobnú neschopnosť krajiny. Pokrok v otázke ďalšej pomoci Aténam by mal priniesť krízový summit, ktorý zvolal no štvrtok do Bruselu stály predseda Európskej rady Herman Van Rompuy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu