Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Miškov chce preveriť všetky pripojené slnečné elektrárne

ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
ilustračné foto

BRATISLAVA - Minister hospodárstva Juraj Miškov vyzýva občanov, aby informovali o slnečných elektrárňach, ktoré by už mali byť dokončené a sprevádzkované, no v skutočnosti nie sú. Rezort už na svojej internetovej stránke zverejnil zoznam elektrární, ktoré mohli dostať povolenia potrebné na prevádzku neprávom.

"Ak sa preukážu podozrenia ministerstva hospodárstva, že ktorýkoľvek z fotovoltických zdrojov na Slovensku má vydané potrebné rozhodnutia aj napriek tomu, že nebol dokončený a sprevádzkovaný v zákonnej lehote, rezort hospodárstva, ako aj ďalšie inštitúcie podniknú všetky kroky na nápravu takéhoto konania a budú žiadať osobnú zodpovednosť od konkrétnych páchateľov," informovalo dnes MH.

Rezort sa tak snaží odhaliť slnečné elektrárne, ktoré nesplnili kritériá novely zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energie a neboli dokončené a sprevádzkované do 30. júna, napriek tomu však dostali kolaudačné rozhodnutie a potvrdenie o funkčnej skúške od distribučných spoločností.Získanie týchto náležitostí im totiž umožňuje predávať elektrinu za dotované ceny namiesto trhových cien.

"Takéto zdroje nemôžu byt naďalej zvýhodňované dotovanou výkupnou cenou elektrickej energie a musia byt vyradené z tohto zoznamu," tvrdí rezort.

Odhalenie každého takéhoto nekalého prípadu sa v konečnom dôsledku má podľa ministerstva odraziť na nižšej cene elektrickej energie. Štátnu energetickú inšpekciu Miškov požiadal o fyzickú kontrolu všetkých pripojených fotovoltických elektrární.

O súvisiacom prípade neoprávneného vydania povolení informoval v dnešnom vydaní denník Pravda. Solárny park v časti Rohožná pri Brezne mal dostať kolaudačné rozhodnutie od mesta Brezno a potvrdenie o funkčných skúškach od Stredoslovenskej energetiky bez toho, aby bol park riadne dokončený. Podľa denníka už prípad prešetruje regulačný úrad.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu