Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Slováci čoraz viac využívajú kreditné karty

Zobraziť galériu (2)

BRATISLAVA - Slováci si na platbu kreditnými kartami zvykli. Platia s nimi v obchodoch stále častejšie aj malé nákupy, pričom klesá výška priemernej platenej sumy.

Z analýzy platobných zvyklostí držiteľov kreditných kariet spoločnosti Home Credit Slovakia vyplýva, že priemerná platba kreditnou kartou poklesla zo 44 eur v roku 2008 na 26 eur v roku 2010. Pribúdajú aj platobné terminály, vlani ich bolo už 36.000.

Ešte pred dvoma rokmi tvorili výbery z bankomatu tri štvrtiny všetkých transakcií. Teraz sa situácia obrátila a pomer 60 ku 40 hovorí v prospech platieb u obchodníkov. V minulosti ľudia používali karty na nákup oblečenia, elektroniky, ale aj na víkendové nákupy potravín. Teraz vyťahujú kreditné karty z peňaženky aj na menšie nákupy, zvykli si nenosiť pri sebe väčšiu hotovosť.

S rastúcim počtom platieb prostredníctvom kariet rastie aj počet platobných terminálov. Dnes sa s nimi ľudia stretnú aj v malých obchodíkoch či u policajtov. V minulom roku bolo na Slovensku 36.000 platobných terminálov, čo je oproti roku 2008 nárast o 5000.

Aj vďaka častejším bezhotovostným platbám kartou klesá počet výberov z bankomatov. Zatiaľ čo v roku 2008 klienti Home Creditu priemerne vyberali hotovosť z bankomatu mesačne 2,23-krát, v roku 2010 to bolo už len 1,87-krát. Rovnako suma, ktorú vyberajú, je nižšia. Klesla o necelých 20 eur na 82 eur za mesiac.

Aj napriek tomu sa medzi držiteľmi kreditných kariet Home Creditu nájdu rekordéri. Napríklad jeden klient z Košíc počas roka 2010 zaplatil kreditnou kartou takmer 80.000 eur. Dnes o tom informovala spoločnosť Home Credit Slovakia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu