Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Najväčší podiel na daňových únikoch majú karuselové podvody

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Najväčší podiel na objeme daňových únikov na dani z pridanej hodnoty (DPH) na Slovensku majú karuselové podvody.

"Spoločným menovateľom týchto podvodov je reťazec obchodníkov, ktorí svojimi aktivitami vytvárajú neprehľadnú sieť spoločností, ktoré medzi sebou vystavujú fiktívne faktúry bez reálneho plnenia. Platby za tovar buď neprebehnú, alebo sú správcovi dane deklarované príjmovým a fiktívnym výdavkovým pokladničným dokladom, pričom posledný článok reťazca deklaruje v daňovom priznaní vysoký nadmerný odpočet," objasňuje Ministerstvo financií (MF) SR v Návrhu koncepcie boja proti daňovým únikom na DPH.

Významný podiel na krátení daňovej povinnosti majú tiež fingované dodávky tovarov medzi dvoma členskými štátmi EÚ. Dodanie tovaru platiteľom dane v tuzemsku platiteľovi dane do iného členského štátu EÚ je totiž oslobodené od dane. V skutočnosti bol však predaj realizovaný v tuzemsku bez DPH. Výnimkou nie sú ani fiktívne vývozy tovaru a následné uplatnenie vysokého nadmerného odpočtu zo štátneho rozpočtu alebo nelegálny dovoz tovaru a jeho následný predaj v tuzemsku bez DPH.

Pomerne široký priestor na obchádzanie legislatívy vzniká aj pri fakturácii a vedení účtovníctva. Najznámejším prípadom sú v tomto prípade tzv. biele kone, pozmeňovanie účtovníctva či viacnásobný odpočet DPH z tej istej faktúry.

Dôvodov, prečo sa v SR podvodným aktivitám naďalej darí, je viacero. "Jedným z nich je aj možnosť existencie množstva najmä jednoosobových spoločností s ručením obmedzeným a spoločností sídliacich na tzv. virtuálnych adresách," vysvetľuje rezort financií v materiáli.

V tomto prípade si napríklad 3 fyzické osoby cez rôzne kombinácie založia 20 a viac spoločností s ručením obmedzeným so sídlom na jednej adrese v prenajatej nehnuteľnosti s jediným cieľom - vystavovania faktúr vzájomne medzi sebou a následného profitovania z nadmerných odpočtov. "Tieto spoločnosti nemajú žiadny majetok, ktorý by mohol byť postihnutý v exekučnom konaní pri vymáhaní daňového nedoplatku," zdôrazňuje rezort.

Problémom je podľa ministerstva aj neobmedzená možnosť uhrádzať platby v obchodnom styku hotovostne. "Neexistencia zákonnej povinnosti uhrádzať platby v obchodnom styku nad určitú hranicu bezhotovostne spôsobuje najnovšie podvody na DPH pri zálohových platbách," upozorňuje MF SR. Preto vo svojej koncepcii navrhuje hotovostné platby obmedziť. Hranicou by mala byť suma 10.000 eur.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu