Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Zlacnejú benzíny a nafta aj tento týždeň?

BRATISLAVA - Aj keď minulý týždeň hodnotovo klesli ceny pohonných látok na burze v Rotterdame (oproti predchádzajúcemu týždňu), trend poklesu nie je až taký jasný. Minulý týždeň totiž benzíny aj nafta na rotterdamskej burze niekedy zdraželi, inokedy zas naopak zlacneli.

V podstate kopírovali vývoj cien ropy na svetových trhoch, kde sa v konečnom dôsledku ropa drží na dlhodobých minimách, no prepracúva sa na ne skokovo cez rast aj pokles cien.

"Odhadnúť trend vývoja cien pohonných látok na Slovensku na tento týždeň je komplikovanejšie, než predchádzajúce týždne. Ak by sme sa pozreli len na čísla, tak by sme mohli povedať, že benzíny aj nafta na Slovensku zlacnejú približne o 0.30 až 0.40 Sk/liter," píše internetový portál slovenských čerpacích staníc Natankuj.sk. No ako upozorňuje portál, do prognózy cien benzínov a nafty treba zahrnúť aj trend vývoja cien palív na svetových trhoch. "Možno sa na Slovensku so zlacňovaním bude chvíľu čakať, kým sa neutrasie vývoj na burze v Rotterdame. A preto sa pravdepodobnosť zlacňovania palív v našej krajine znižuje, prípadne posúva k stredu až koncu týždňa. Rast cien benzínov a nafty však neočakávame minimálne týždeň," odhaduje portál.

Ak by ceny pohonných hmôt klesali aj tento týždeň, benzíny by sa hodnotovo dostali na úroveň z prelomu rokov 2005 a 2006, nafta zas na úroveň z polovice februára.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu