Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Od októbra sa za recept bude platiť 5 korún

BRATISLAVA - Slovenskí pacienti budú od októbra platiť v lekárni za recept už len päť korún, namiesto doterajších 20 korún. Zmenu dnes schválil vládny kabinet Roberta Fica. Štát tak bude musieť nájsť zdroje, aby v zdravotníctve nahradil výpadok asi 570 miliónov korún ročne.

Súčasná vláda už v lete zrušila dvadsať a päťdesiat korunový poplatok za návštevu lekára a pobyt v nemocnici. Aj v tomto prípade bude musieť približne 600 miliónov korún doplatiť štát. Okrem toho vláda plánuje zvýšiť o jedno percento odvody do zdravotných poisťovní, napríklad za dôchodcov a študentov. V budúcoročnom rozpočte si to vyžiada ďalších asi šesť miliárd korún navyše. Či tieto peniaze vláda pridá k asi k 100 miliardám korún, ktoré sú v slovenskom zdravotníctve v súčasnosti, by sa malo rozhodnúť do dvoch týždňov.

Poplatok za recept, ktorý platia pacienti napríklad ak im lekár predpíše lieky, bude po novom rovnaký pre všetkých. V súčasnosti boli zvýhodnení hendikepovaní ľudia, tí platili desať korún.

Zníženie poplatku za recept avizoval predseda vlády už dlhšiu dobu. Parlament preto pred približne dvoma týždňami zrušil dovtedajšie delenie poplatku, keď lekárňam ostávalo päť korún a pätnásť dostali zdravotné poisťovne. Po rozhodnutí poslancov mohla vláda poplatok znížiť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu