Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Sony postaví v Nitre nový závod, zamestná 3000 ľudí

Sony sa rozhodlo svoj závod postaviť v Nitre
Sony sa rozhodlo svoj závod postaviť v Nitre

BRATISLAVA - Japonská spoločnosť Sony postaví v Nitre nový závod na výrobu plochých LCD televízorov za zhruba 2,7 miliardy korún (73 miliónov eur). Vo fabrike by malo pracovať 3000 ľudí, polovicu z toho chce spoločnosť presunúť zo svojho závodu v Trnave. Novinárom to dnes oznámili predstavitelia Sony spolu so zástupcami vlády. Pôvodné informácie tlače uvádzali investíciu 1,8 miliardy Sk a 3800 pracovných miest.

Sony chce s produkciou v Nitre začať v auguste budúceho roka. "Budeme vyrábať novú líniu prijímačov Bravia," uviedol výkonný viceprezident Sony Europe Serge Foucher. Výrobná kapacita závodu dosiahne tri milióny televízorov ročne, investor ju chce dosiahnuť v priebehu roka 2008. Sony už desať rokov pôsobí v neďalekej Trnave, kde postupne utlmí svoje aktivity.

Investičnú zmluvu so Sony vrátane štátnej podpory má pripraviť minister hospodárstva. "(Stimuly) sú obojstranne výhodné," povedal premiér Robert Fico. Detaily o podpore pre investora zatiaľ odmietol poskytnúť.

Nitra podľa Fouchera spĺňa všetky požiadavky spoločnosti a Sony sa pre ňu rozhodla po preskúmaní podmienok vo viacerých európskych krajinách. "Jeden z hlavných faktorov bolo aj to, že už máme dobrý základ v Trnave," poznamenal. Všetkým 1500 zamestnancom z trnavskej prevádzky chce Sony ponúknuť prácu v novom závode.

Ide o prvú významnú investíciu, ktorá bola oznámená počas viac ako dvojmesačnej vlády premiéra Roberta Fica. Za viac naklonené zahraničným investorom sa považovali predchádzajúce kabinety premiéra Mikuláša Dzurindu, počas ktorých štát predal podiely v bankách, energetických podnikoch a na Slovensku začali stavať závody automobilky PSA Peugeot-Citroën a Hyundai/Kia. Niektorí analytici sa po júnových voľbách obávali, že vláda pod vedením Ficovho ľavicového Smeru-SD, ktorá odmieta privatizáciu, môže investorov odradiť.

Nitrianska lokalita lákala v minulosti aj ďalších veľkých investorov ako Dell či LG Electronics, tieto firmy však uprednostnili Poľsko. Japonská spoločnosť doteraz na Slovensku investovala približne 1,6 miliardy korún.

Rozšíriť produkciu LCD panelov v strednej Európe sa podobne ako Sony chystá aj kórejská spoločnosť Samsung, ktorá už má výrobný závod v Galante. Vyrába v ňom LCD a plazmové televízory, počítačové príslušenstvo a ďalšiu elektroniku.

Výrobcovia LCD a plazmových televízorov rozširujú kapacity, pretože v celej Európe narástol dopyt po týchto technológiách. S postupným znižovaním cien tak tieto typy z trhu postupne vytlačujú klasické televízne prijímače so sklenenými obrazovkami. Napríklad iný japonský producent LCD displejov IPS Alpha začal v pondelok výstavbu nového závodu pri českom Žatci.

Obrazovky z tekutých kryštálov a plazmové obrazovky patria k veľmi rýchlo sa rozvíjajúcim technológiám. Umožňujú výrobu plochých obrazoviek s veľkou uhlopriečkou a kompaktnými rozmermi.

LCD obrazovky využívajú pre vytvorenie obrazu silné podsvietenie, ktoré prechádza vrstvou kvapalných kryštálov. Podľa toho, ako je kryštál otočený, prepúšťa vždy len určitú časť svetelného spektra, napríklad iba červenú farbu, prípadne neprepúšťa farbu vôbec. LCD obrazovky sú lacnejšie ako plazmové televízory, u ktorých tvorí obraz sústava buniek naplnených zmesou plynov hélia a argónu. Jeho premenou na plazmu vzniká na povrchu bunky svetlo rôznej farby.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu