Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Slováci si zvykajú na život na dlh

BRATISLAVA - Až 50 % slovenských spotrebiteľov neovláda svoje práva pri bratí spotrebného úveru a len niečo viac ako desatina si myslí, že sú dostatočne informovaní. Na utorňajšej tlačovej konferencii to na základe tohtoročného prieskumu uviedol Fabrice Campens z Generálneho riaditeľstva pre zdravie a ochranu spotrebiteľa Európskej komisie (EK). Dodal, že práve informovanosť o právach a povinnostiach je základným predpokladom na ochranu spotrebiteľov. Preto sa EK podľa Campensa snaží prostredníctvom rôznych aktivít tlačiť na zvyšovanie informovanosti

Podľa spoločnej európskej legislatívy má pritom každý klient právo na predčasné splatenie spotrebného úveru a rovnako musia všetky inštitúcie poskytujúce spotrebiteľské úvery v Európskej únii (EÚ) vyjadrovať náklady na úver pomocou harmonizovaného vzorca výpočtu ročnej percentuálnej miery nákladov. Jednotlivé štáty pritom môžu kvôli ochrane spotrebiteľa zavádzať aj ďalšie opatrenia. Podľa Campensa je však dôležitý predovšetkým záujem samotného klienta, ktorý by si mal pred vzatím úveru získať čo najviac informácií.

Ako uviedol výkonný riaditeľ Asociácie bánk SR Ladislav Unčovský, Slováci si na život na dlh zvykajú, aj keď zadlženosť domácností ešte stále ďaleko zaostáva za priemerom EÚ. Kým v krajinách spoločenstva ako celku zadlženosť dosahuje 55 % hrubého domáceho produktu, na Slovensku dosahuje len 9 %. Poskytovanie úverov na Slovensku má teda perspektívu rastu a s tým súvisí aj potreba zvýšenej ochrany spotrebiteľa. Podľa Unčovského však problémom v tomto smere na Slovensku zostáva roztrieštenosť agendy medzi rezort hospodárstva, ktorý zastrešuje ochranu spotrebiteľa ako celok a rezort financií, ktorý na ochranu spotrebiteľov dohliada pri poskytovaní úverov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu