Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Rovná daň Slovensku prospela, hrozbou je nová vláda

BRATISLAVA - Zavedenie rovnej dane na Slovensku sa ukázalo ako veľmi úspešné a podporujúce hospodársky rast, napriek tomu však nová vláda môže daňový systém oslabiť a podkopať. Konštatuje to rovnomenná štúdia amerického Centra pre slobodu a prosperitu, zaoberajúca sa slovenskou daňovou reformou. "Slovensko je modelom úspešných hospodárskych reforiem.

Rovná daň, spolu s inými reformami, prilákala do krajiny investorov a nové pracovné miesta. Treba dúfať, že nová vláda odolá pokušeniu zabiť sliepku, ktorá jej znáša zlaté vajcia," komentoval štúdiu americký ekonóm Dan Mitchell z Heritage Foundation, ktorá je blízka americkej vládnej Republikánskej strane.

Zatiaľ čo zníženie sadzieb dane z príjmu stimulovalo produktivitu práce, výber daňových príjmov u fyzických osôb bol v prvom roku po reforme dokonca vyšší, než odhadoval štatistický úrad. Na druhej strane výber dane z pridanej hodnoty (DPH) bol nižší, než sa odhadovalo, čo sa pripisuje vo všeobecnosti vyšším sadzbám DPH.

"Slovensko dokázalo zvyšku sveta, že spravodlivý a jednoduchý systém rovnej dane je dobrý pre daňových poplatníkov, pre celé hospodárstvo i pre vládu. Príklad Slovenska je návodom pre reformátorov z iných krajín," povedal Andrew F. Quinlan, prezident Centra pre slobodu a prosperitu. Slovenské reformy sa prejavili i v zlepšovaní daňovej politiky iných krajín, konštatuje štúdia. "Krátko po zavedení rovnej dane, susedné Rakúsko znížilo svoju daň z príjmov z 34 na 25 percent. Po vzore Slovenska následne zaviedlo 16-percentnú rovnú daň i Rumunsko," píše sa v materiáli.

Kľúčovou otázkou pre investorov a podnikateľov však podľa analýzy zostáva, či Slovensko urobí po júnových parlamentných voľbách krok späť. "Nová vláda pozostáva zo strán s populistickým programom a zdá sa, že má úmysel vrátiť sa k politike, ktorá by trestala najproduktívnejších občanov - čo by bolo krokom, ktorý by vyslal negatívny signál zahraničným investorom," uvádza sa v štúdii publikovanej Centrom pre slobodu a prosperitu.

Nadácia Centrum pre slobodu a prosperitu (The Center for Freedom and Prosperity Foundation) je americkou nezávislou mimovládnou organizáciou aktívnou v oblasti výskumu, vzdelávania a presadzovania hospodárskych reforiem, najmä v daňovej oblasti. Je inštitúciou financovanou výlučne zo súkromných zdrojov, neprijíma žiadne prostriedky od vlád na akejkoľvek úrovni.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu