Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Predaj jatočných ošípaných by mal podľa VÚEPP opäť klesnúť

BRATISLAVA - Pokles predaja jatočných ošípaných by podľa predpokladov Výskumného ústavu ekonomiky poľnohospodárstva a potravinárstva SR (VÚEPP) mohol pokračovať aj počas tohto roka. Vlani sa na Slovensku predalo 132,1 tis. ton jatočných ošípaných v živej hmotnosti, čo bolo o 17,5 % menej, ako v roku 2004.

Ak by sa odčerpala celá ponuka vypočítaná podľa stavov zvierat vo výkrme ku koncu minulého roka, potom by predaj jatočných ošípaných mohol v tomto roku dosiahnuť 127,4 tis. ton živej hmotnosti, čo by znamenalo medziročný pokles o 3,6 %. Vyplýva to z Komoditnej situačnej a výhľadovej správy VÚEPP, ktorej autorkou je Svetlana Borecká. Celková tohtoročná produkcia jatočných ošípaných vrátane domácich zakáľačiek môže podľa správy medziročne klesnúť o 5,8 % na 157,4 tis. ton.

VÚEPP predpokladá, že spotreba dosiahla vlani 167,52 tis. ton, čo je v prepočte na jedného obyvateľa 31,1 kilogramov bravčového mäsa ročne. Aj napriek rastu nákupných cien živých zvierat spracovateľské ceny bravčového mäsa mali počas minulého roka mierne klesajúci trend. V prvej polovici roka boli vyššie ako v rovnakom období roku 2004, v druhej polovici roka medziročne zaostávali. Oproti decembru 2004 boli ceny v poslednom mesiaci minulého roka nižšie pri všetkých druhoch mäsa, od 5,29 % pri bravčovom karé do 19,32 % pri pliecku bez kosti. Podobný vývoj ako spracovateľské ceny mali vlani i spotrebiteľské ceny bravčového mäsa.

V prvej polovici minulého roka pokračoval pokles celkového počtu ošípaných a zastavil sa v júli. Stavy stúpali do septembra a potom opäť klesli. Ku koncu minulého roku bolo na Slovensku 1,108 mil. ošípaných, čo je o 3,6 % menej, ako v predchádzajúcom roku. Priemerný počet ošípaných vo výkrme vlani medziročne klesol o 15,6 % na 519,5 tis. Ku koncu roka sa pritom počet ošípaných vo výkrme medziročne znížil o 6,8 % na 460,4 tis. kusov. V porovnaní so stavom ku koncu roka 2004 klesol počet ošípaných vo všetkých hmotnostných kategóriách, okrem ošípaných nad 110 kg.

Podľa údajov Štatistického úradu SR a rezortu pôdohospodárstva sa v roku 2005 doviezlo na Slovensko vyše 74,1 tis. ton živých ošípaných a bravčového mäsa v prepočte na mäso na kosti. Najviac živých ošípaných sa na Slovensko doviezlo z Českej republiky a z Maďarska. V prípade bravčového mäsa bol najvyšší import z Českej republiky, Nemecka a Poľska. Vlani sa zo Slovenska vyviezlo takmer 15 tis. ton ošípaných a bravčového mäsa v prepočte na mäso na kosti. Živé ošípané, ako aj bravčové mäso sa vyvážalo prevažne do Maďarska.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu