Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ako môže zamestnávateľ motivovať?

Pri hľadaní zamestnania by ste sa mali informovať nielen na náplň práce, dĺžku pracovného času alebo výšku mzdy. Dôležité je dozvedieť sa čo najviac informácií aj o benefitoch, či inak povedané zamestnaneckých výhodách, ktoré totiž slúžia ako výborná motivácia pri podávaní maximálneho pracovného výkonu. S akými druhmi zamestnaneckých výhod sa v súčasnosti môžete stretnúť na slovenskom trhu práce?

V bonusoch, ktoré hradí firma svojim zamestnancom, sa objavujú napríklad jednorazové príspevky, životné poistenie či systém vyplácania miezd, ale i mnohé iné. Pri hľadaní práce si preto stanovte presné ciele. Čo je pre vás dôležitejšie? Vyšší plat alebo množstvo ďalších zamestnaneckých výhod?

Systém odmeňovania
V prístupe k zamestnancom a v systéme odmeňovania sa však často môžeme stretnúť aj s chybami zo strany nadriadených. Najčastejším nedostatkom je zjednodušenie motivačných prvkov len na finančné odmeňovanie, predovšetkým však na zvýšenie základného platu. Tento spôsob je zvyčajne málo efektívny a prieskumy dokazujú, že motivuje človeka približne len na 14 dní. Za omnoho výhodnejšie sa považujú jednorazové príspevky v podobe napríklad trinásteho platu alebo odmeny za nadpriemerné pracovné výsledky. Určiť vhodný „balík benefitov“ by si mal však každý zamestnávateľ individuálne tak, aby boli jeho pracovníci motivovaní čo najdlhšie. Aké sú možnosti?

Možnosti zamestnaneckých výhod

1. Kariérny rast
Dôležitým faktorom pre mnohých pracujúcich pri voľbe správneho zamestnania je možnosť kariérneho postupu, ktorý je jasným ohodnotením nášho snaženia.

2. Mzdové podmienky
Zamestnávateľ okrem základného platu poskytuje zamestnancovi výhody v podobe osobného ohodnotenia, trinásteho či dokonca štrnásteho platu, percentuálnej provízie z podielu na hospodárskych výsledkov a iné.

3. Podmienky pracovného prostredia a iné výhody
Medzi ne patrí vybavenie kancelárie, úprava dĺžky dovolenky, náhrada mzdy za prekážky v práci napríklad pri sťahovaní.

4. Sociálny fond
Po dohode so zástupcami zamestnancov sa zamestnávateľ rozhoduje o prerozdelení sociálneho fondu, z ktorého sa platia napríklad kultúrne podujatia, zájazdy, rekondičné pobyty, sociálne výhody, školenia, doplnkový dôchodkový fond alebo životné poistenie.

5. Jednorazové odmeny
Patria k obľúbeným formám motivácie zamestnancov. Majú podobu cieľových prémií, ktoré sa vydávajú nielen na základe nadštandardného plnenia úloh, ale slúžia aj ako jednorazová podpora napríklad pre novomanželov (vyplatenie príspevku na sobáš).

6. Bonusový systém odmeňovania
V niektorých organizáciách sa môžete stretnúť s bonusovým systémom hodnotenia. Spočíva v plnení úloh v stanovenom termíne alebo ešte pred ním. Sumy odmien sú pritom nastavené v každej firme individuálne, vzhľadom na možnosti zamestnávateľa. Pohybujú sa v trojciferných, na manažérskych pozíciách až šesťciferných číslach.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu