Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Prinesie zavedenie eura zdražovanie?

Zobraziť galériu (2)

Jedna z obáv mnohých Slovákov z príchodu novej meny spočíva v strachu z možného zvyšovania cien jednotlivého tovaru. Sú tieto obavy opodstatnené? V druhej časti nášho seriálu o eure vám Nový Čas priblíži, akými aktivitami chce štát zabrániť zdražovaniu a tiež to, ako sa bude možné v cenách čo najrýchlejšie zorientovať. Podľa splnomocnenca pre zavedenie eura na Slovensku Ivana Štefanca by jeho samotné zavedenie nemalo spôsobiť zdražovanie či, naopak, zlacnenie.

Podľa jeho slov je však potrebné si uvedomiť, že viac ako 90 percent hrubého domáceho produktu (HDP) tvorí súkromný sektor a štát nemôže určovať, za aké ceny môžu obchodníci predávať. „Ceny vždy postupne rastú, ale budú rásť iba tak rýchlo, ako by rástli aj vtedy, keby sme mali korunu,“ dodal.

Neopodstatnený strach
„Občania sa báť nemusia. Prechod na inú menu nie je dôvodom na zvyšovanie cien,“ zdôrazňuje Štefanec a zároveň odporúča dobre si všímať dvojité oceňovanie. Všetky ceny sa totiž budú prepočítavať oficiálne stanoveným kurzom, a žiadny iný sa nebude môcť používať. A práve dvojité cien v slovenských korunách i eurách) má byť ten najúčinnejší nástroj na ochranu bežných spotrebiteľov. Na všetkých predajných miestach budú zreteľné informácie o kurze. Každý zákazník si tak bude môcť overiť, či sú ceny skutočne prepočítané správne.


Etický kódex a monitoring

Okrem uvádzania cien, výpisov z účtov či faktúr v korunách i eurách, bude na ochranu bežného človeka použitý i ďalší nástroj a to etický kódex podnikateľov, ktorý podpísali už niektoré firmy a možno sa k nemu prihlásiť na www.euro.vlada. gov.sk. Práve tieto spoločnosti sa dobrovoľne zaviažu, že prechod na euro nezneužijú na zvyšovanie cien. „Spolu so Slovenskou obchodnou inšpekciou budeme tiež intenzívne merať hladinu cien a občanom zverejňovať údaje,“ doplnil Štefanec.

V prospech občana
Pozitívom je, že pri zavádzaní eura bude platiť zásada zaokrúhľovania v prospech občana. V praxi to znamená, že napr. dôchodky, ktoré budú dôchodcovia dostávať na bankové účty, sa pri prvom prepočte budú zaokrúhľovať 10 centov nahor - teda v prospech dôchodcu a, naopak, smerom dole napríklad pri platení daní. Okrem toho pri zmene korunových hodnôt

EURO-KALKULAČKY
 
Prinesie zavedenie eura zdražovanie?
Zobraziť galériu (2)
- aj takto by sa dali nazvať špeciálne kalkulačky, ktoré chce štát dať k dispozícii do každej rodiny, - mala by vám uľahčiť prepočet cien z korún na eurá, - fungovať bude na jednoduchom princípe: ak napíšete sumu v korunách a stlačíte EURO, kalkulačka vám ju prepočíta na eurá a, naopak, pri stlačení SK zasa na koruny.

TRI ETAPY ZAVÁDZANIA CIEN V EURÁCH:
I. etapa
- od 1. júla 2008,
- v obchodoch sa začnú uvádzať ceny v korunách aj v eurách, aby si spotrebiteľ zvykol na nové hodnoty,
- platiť sa bude len korunami.

II. etapa
- od 1. januára 2009 do 31. decembra 2009,
- údaje na cenovkách sa obrátia - najprv sa bude uvádzať cena v eurách a menšími písmenami v slovenských korunách,
- začne sa platiť eurom,
- do 16. januára 2009 bude možné platiť za tovar a služby i korunami, vydávať sa budú však výlučne eurá,
- po tomto dátume bude možné platiť len eurami.

III. etapa
- po 31. 12. 2009,
- skončí sa dvojité oceňovanie a ceny budú uvádzané už len v eurách,
- obchodníci budú môcť dobrovoľne uvádzať dvojité ceny i naďalej.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu