Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Kupujete nehnuteľnosť? Buďte opatrní!

Chystáte sa kúpiť byt, dom alebo pozemok, kde by ste si ho neskôr postavili? Ak sa nechcete dostať do nepríjemností a skončiť ako obeť podvodu, mali by ste byť opatrní. Skôr ako za nejakú nehnuteľnosť zaplatíte, preverte si poriadne všetko, čo s jej kúpou súvisí. Na čo by ste sa mali najviac sústrediť?

Byt či dom nekupujeme každodenne. Je to záležitosť, na ktorú mnohí použijú všetky svoje úspory, prípadne sa na niekoľko rokov zadlžia. Opatrnosť je tu teda viac než nevyhnutná a obzvlášť platí - dvakrát meraj a raz strihaj!

Overte si technický stav
Ak ste si už našli skvelý inzerát či ponuku od realitnej kancelárie na kúpu vysnívaného domu, pozemku či bytu, mali by ste sa oboznámiť s jeho technickým stavom. Samotná obhliadka nehnuteľnosti však nestačí. Ak kupujete starší byt, informujte sa u správcu domu, v akom technickom stave sú spoločné časti a zariadenia domu. Prípadná oprava statiky, strechy, alebo zateplenie, na ktoré nemá bytový dom dostatočné zdroje, by vás mohla finančne zaťažiť.

Nekupujte mačku vo vreci
„V prípade kúpy pozemku je vhodné zistiť si o ňom územnoplánovaciu informáciu, ktorá vypovedá o možnom účele budúcej výstavby,“ radí Ján Palenčár z realitnej a investičnej spoločnosti Urban Partner. Zabránite tak tomu, aby ste napokon kúpili pozemok, na ktorom nebude možné stavať. Nezabudnite si zistiť prístupnosť k inžinierskym sietiam. „Využitie pozemku by mohol negatívne ovplyvniť fakt, že cezeň nevedie rozvod plynu, elektriny či vody,“ dodáva Palenčár.

Žiadajte list vlastníctva
Dôležité je, aby ste si ešte pred podpisom zmluvy o kúpe overili, či ten, kto vám nehnuteľnoť predáva je skutočne i jej vlastníkom. Urobiť tak možno na katastrálnom úrade vyžiadaním si listu vlastníctva. Podľa slov Jána Palenčára sa už stali prípady, keď sa predávajúci preukázal falošným občianskym preukazom. Preto je dobré, ak si o ňom zistíte informácie i od jeho susedov. Môžete tak predísť prípadnému podvodu.

Zhotovenie zmluvy
Kúpnu zmluvu je potrebné vypracovať minimálne po jednom vyhotovení pre každú jednu zmluvnú stranu, pričom manželia sa považujú za dve strany. Rovnako budete potrebovať dve vyhotovenia pre katastrálny úrad. Tie potom spolu s návrhom na vklad vlastníckeho práva vložíte na príslušný katastrálny úrad. Ten po povolení vkladu a zápise na list vlastníctva doručí každej zmluvnej strane jedno vyhotovenie kúpnej zmluvy s vyznačením povolenia vkladu vlastníckeho práva.

Nevyplácajte hotovosť
Ak ste sa teda s predávajúcim dohodli na cene, nevyplácajte vo vlastnom záujme peniaze pri podpise zmluvy. Ján Palenčár odporúča uspokojivé riešenie pre obidve zúčastnené strany, a to zriadením vinkulácie v banke, prípadne notárskeho depozitu. Vaše peniaze budú v bezpečí a do rúk predávajúceho sa dostanú až vtedy, keď dostanete list vlastníctva kupovanej nehnuteľnosti.

V čom vám pomôže realitka?
- nájde vhodný byt, pozemok či dom podľa vašich predstáv
- preverí nehnuteľnosť z právnej a technickej stránky
- nachystá kúpnu zmluvu a návrh na vklad nehnuteľnosti na katastrálnom úrade

Dôležité zásady pred kúpou:
- overte si, či nehnuteľnosť nemá viac vlastníkov - inak ju budete môcť kúpiť len so súhlasom každého jedného z nich,
- rovnako sa presvedčte, či na byt nie je viazaná nejaká ťarcha,
- pozemok si dobre prezrite a overte si, že dom po ktorom túžite, si na ňom i skutočne budete môcť postaviť.

Znalecký posudok
- nie je potrebný na vypracovanie kúpnej zmluvy a návrhu na vklad vlastníckeho práva,
- vyžadujú ho niektoré bankové inštitúcie pri žiadosti o hypotéku,
- jeho obsahom sú vlastnícke a evidenčné údaje o nehnuteľnosti a tiež popis nehnuteľnosti a jej ohodnotenie.

Podklady na vypracovanie posudku:
- výpis z katastra nehnuteľností,
- ak je predmetom prevodu aj pozemok
- kópia katastrálnej mapy,
- technická správa a projektová dokumentácia v rozsahu pôdorysu,
- kolaudačné rozhodnutie, resp. stavebné povolenie
- miestne šetrenie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu