Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Čína vlani vyviezla o 120,5 % viac automobilov

PEKING - Export automobilov z Číny sa v minulom roku zvýšil o 120,5 % na 170 tis. vozidiel, čím prvýkrát prekonal celoročný dovoz. Import áut vzrástol len o 8 % na 160 tis. automobilov. V piatok o tom informoval čínsky denník Beijing Times.

Viac ako tri štvrtiny z celkového vývozu predstavovali nákladné autá. Zvýšil sa aj export sedanov a lacných malých automobilov. Najviac stúpol vývoz sedanov, a to medziročne o 233 % na 30 tis. kusov.

Čínske automobilové spoločnosti v súčasnosti vyvážajú automobily hlavne do rozvojových krajín v Afrike, na Strednom Východe a v juhovýchodnej Ázii. Krajina chce začať exportovať aj do Spojených štátov amerických a na európske trhy. Čína prisľúbila Svetovej obchodnej organizácii (WTO), že do konca tohto roka odstráni tarify na dovoz áut.

Čínska automobilová spoločnosť Chery podpísala predbežnú dohodu s ruskou automobilkou Avtotor na výrobu automobilových dielov. V piatok o tom informovala čínska štátna spravodajská agentúra Xinhua News Agency. Spoločnosť Chery chce začať s výrobou automobilových dielov v Rusku, Rumunsku a Poľsku.

Ruská firma Avtotor už montuje autá juhokórejskej automobilky Kia, vozidlá BMW, Chevrolet, Cadillac a Hummer. Chery a Avtotor taktiež zvažujú investíciu v hodnote 200 mil. USD na výstavbu nového samostatného závodu s ročnou kapacitou až 150 tis. vozidiel.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu