Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Sumy stravného sa nedávno zvýšili

Zamestnávateľ je povinný prispievať na stravovanie vo výške najmenej 55 % ceny jedla.
Zamestnávateľ je povinný prispievať na stravovanie vo výške najmenej 55 % ceny jedla.

Chodievate často na služobnú cestu a nemáte tam zabezpečenú stravu? Za každý kalendárny deň, keď ste mimo vášho pravidelného pracoviska, máte nárok na stravné. Jeho výška závisí nielen od dĺžky trvania cesty,ale aj od toho, či ste pracovne na Slovensku, alebo v zahraničí. Priblížime si, ako sa upravila suma stravného.

Dobrou správou pre pracujúcich je, že ministerstvo práce prijalo opatrenia, ktorými sa od nového roku zvýšilo stravné. To sa odrazilo na poskytovaní cestovných náhrad pri pracovných cestách nielen doma, ale aj v zahraničí, a dokonca i na výške príspevku zamestnávateľov na stravovanie zamestnancov.

Nárok na stravné
Predovšetkým treba vedieť, že zamestnanec má podľa Zákonníka práce nárok na stravné až v prípade, keď jeho pracovná zmena je dlhšia ako 4 hodiny. Naopak, ak presiahne 11 hodín, môže mu zamestnávateľ poskytnúť aj ďalšie teplé jedlo. Minimálny príspevok na stravovanie zo strany zamestnávateľa je 55 % ceny jedla, na každé jedlo však táto suma nemôže presiahnuť 48,95 koruny. Oproti maximálnej výške tohto príspevku, ktorá platila v minulom roku, prišlo k zvýšeniu o 4,95 koruny. Teda zo 44 na súčasných 48,95 koruny.

Dĺžka pracovnej cesty
Výška sumy stravného, ktorú zamestnanec dostane za pracovnú cestu v rámci Slovenska, závisí od dĺžky jej trvania. Tá je rozdelená na 3 časové pásma. Ak však trvá menej ako zákonom určených 5 hodín a pracovník sa nemôže stravovať zvyčajným spôsobom, môže mu zamestnávateľ poskytnúť takú sumu, ako platí pre časové pásmo 5 až 12 hodín, teda 89 korún.

Kedy sa neposkytuje
Stáva sa, a to rovnako doma, ako aj mimo hraníc Slovenska, že človek, ktorý sa nachádza na služobnej ceste, má zabezpečené bezplatné stravovanie v plnom rozsahu. V tomto prípade mu zamestnávateľ žiadne stravné neposkytuje. Inokedy má bezplatné iba niektoré jedlo, takže podľa toho sa mu skráti stravné zo sumy stanovenej pre časové pásmo nad 18 hodín pre domáce pracovné cesty a nad 12 hodín pre cesty v zahraničí, alebo z najvyššej dohodnutej sumy stravného. Napríklad za služobnú cestu na Slovensku by mal zamestnanec dostať 208 korún, nokeď mal zabezpečené raňajky, zníži sa mu výška stravného o 25 %, v prípade obeda o 40 % a večere o 35 %.

Idete do zahraničia?
Vyslal vás váš zamestnávateľ na zahraničnú pracovnú cestu a budete sa pohybovať v niekoľkých štátoch? Ide o jednoduchú vec - stravné by ste mali dostať vo výške a v mene stanovenej pre krajinu, v ktorej budete tráviť najviac hodín. Ak vám to však vychádza tak, že v každej z nich sa budete pohybovať rovnaký čas, mali by ste ho dostať v takej cudzej mene, ktorá je pre vás najvýhodnejšia. Od januára tohto roku sa zmenili základné sadzby stravného v cudzine. Kým predtým ste napríklad mali počas pobytu v Čechách nárok na 400 českých korún, teraz je to 600 korún. Zároveň nezabudnite na to, že pri zahraničnej pracovnej ceste dostanete aj vreckové, samozrejme v cudzej mene a vo výške od 5 % do 40 % stravného.

SUMY STRAVNÉHO - SLOVENSKO
Časové pásmo Predtým Teraz
5 až 12 hodín 80 Sk 89 Sk
12 až 18 hodín 122 Sk 135 Sk
nad 18 hodín 188 Sk 208 Sk
Ide o sumy za kalendárny deň, teda vrátane víkendov

ZAHRANIČIE
- do 6 hodín vrátane - patrí zamestnancovi 25 % zo základnej sadzby stravného pre zahraničné pracovné cesty,
- nad 6 hodín až 12 hodín – 50 % zo základnejsadzby stravného,
- nad 12 hodín - stravné vo výške sumy základnej sadzby.

ZÁKLADNÉ SADZBY PRI ZAHRANIČNÝCH CESTÁCH
Krajina Mena Sadzba
Belgicko euro 45 (asi 1 682 Sk)
Maďarsko euro 35 (asi 1 308 Sk)
Česko česká koruna 600 (asi 787 Sk)
Dánsko dánska koruna 380 (asi 1 903 Sk)
Fínsko euro 50 (asi 1 869 Sk)
Francúzsko euro 45 (asi 1 682 Sk)
Chorvátsko euro 35 (asi 1 308 Sk)
Nemecko euro 45 (asi 1 682 Sk)
Rakúsko euro 45 (asi 1 682 Sk)
Anglicko anglická libra 35 (asi 1 927 Sk)
USA dolár 60 (asi 1 859 Sk)
Švajčiarsko švajčiarsky frank 80 (asi 1 923 Sk)

*Opatrenie Ministerstva financií SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu