Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Výstavu o novembri '89 tvorí aj ostnatý drôt, budajka či uniforma

Ján Budaj
Ján Budaj

BRATISLAVA - Ostnatý drôt, rozhodnutie súdu o väzbe pre disidenta Miroslava Kusého či čiapka "budajka" pripomínajú revolučné zmeny novembra 1989 na výstave, ktorú dnes otvára Slovenské národné múzeum.

Návštevníci Bratislavského hradu si tak môžu zaspomínať na udalosti, ktoré pred 20 rokmi vrátili demokraciu do bývalého Československa. Výstava bude otvorená do konca roka.

"Cieľom bolo zmapovať vývoj novembrových i decembrových udalostí," povedal spoluautor výstavy Peter Balún z Ústavu pamäti národa. Fotografie a panely, na ktorých si môžu domáci aj zahraniční návštevníci prečítať, čo sa konkrétne dialo v jednotlivých dňoch, dopĺňajú predmety z archívov múzeí či domácností rôznych ľudí. Muzeálnym exponátom sa tak stal aj ostnatý drôt, ktorý oddeľoval Slovensko od západného sveta pod hradom Devín.

"Múzejníci v tých zlomových dejinných udalostiach chodia a zbierajú obyčajné predmety, ktoré o desaťročia a stáročia potom dokumentujú tie udalosti, ktoré sa diali," povedal generálny riaditeľ SNM Branislav Rezník. Takto vraj v decembri 1989 "ukoristili" aj niekoľko transparentov, ktoré si Slováci vyrobili z posteľných plachiet a pomaľovali ich heslami ako: Sklamali ste dôveru, tak patríte do zberu.

Atmosféru dramatických udalostí, ktoré vyústili do pádu režimu, približuje aj policajná uniforma so štítom na demonštrantov. Slovenskí i zahraniční návštevníci si môžu pozrieť aj vyhlásenie študentov k 17. novembru, dokumenty hnutia Verejnosť proti násiliu či Štátnej bezpečnosti, vystavený je aj trestný spis takzvanej Bratislavskej päťky, teda disidentov obvinených z rozvracania republiky. Návštevníci uvidia aj uznesenie, ktorým súd 17. augusta 1989 zamietol sťažnosť proti vzatiu do väzby známeho politológa a súčasného vysokoškolského profesora Miroslava Kusého, člena spomínanej skupiny.

Národné múzeum stálu expozíciu o dobe komunizmu nepripravuje. Po skončení rekonštrukcie Bratislavského hradu však má byť súčasťou výstavy o dejinách Slovenska v jeho priestoroch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu