Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Už 15 rokov pokračujú v SR zmeny, tvrdí Hrušovský

Pavol Hrušovský
Pavol Hrušovský

BRATISLAVA - Nežná revolúcia 17. novembra ´89 znamenala zmenu spoločensko politického systému, ktorá pokračuje na Slovensku permanentne už 15 rokov.

Povedal to pre agentúru SITA pri príležitosti 15. výročia nežnej revolúcie v novembri 1989 predseda parlamentu a KDH Pavol Hrušovský. Za tento čas sa podľa neho zo Slovenska stala demokratická krajina, v ktorej sme vybudovali pevné základy právneho štátu, trhovej ekonomiky, dodržiavania ľudských práv, kde ľudia majú možnosť rozvíjať svoj osobný potenciál v dostatočnom rozsahu a využívať demokratické inštitúty na ovplyvňovanie chodu spoločnosti.

Nadšenie, ktoré ľudia na námestiach prejavovali, bolo vyjadrením radosti z pádu komunistického režimu. V tých chvíľach, keď bol dôvod na oslavu, sme možno nemysleli dostatočne zodpovedne na budúcnosť a problémy, ktoré nás na ceste budovania demokratického štátu čakajú, poznamenal Hrušovský. "My sme sami nevedeli, do akej miery zasiahol do vedomia občana Slovenska komunistický režim," konštatoval s tým, že postupne sa ukázala silná deformácia pôsobenia komunistickej ideológie na ľudí. Zrazu, keď ľudia boli postavení pred problém riešiť si veci sami, akoby na to neboli pripravení, pretože boli zvyknutí, že štát - režim to všetko vyrieši za nich. Podľa Hrušovského tak, ako postupne problémy vznikali, narastala diskusia v spoločnosti, či predsa len komunizmus nebol lepší než demokracia, ktorá kladie na každého veľké nároky. "To je ale zodpovednosť nás všetkých, ktorej sa musíme učiť, ktorú musíme rešpektovať, ak chceme byť spoluzodpovední za ďalší osud krajiny," uzavrel Hrušovský.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu