Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Roger Donaldson

Čo vás priťahuje na príbehu Burta Monroa?


- O Novom Zélande viem s istotou jednu vec. Pokiaľ ste k niečomu naozaj odhodlaní, toto je tá krajina, kde to môžete zrealizovať. Žiadna byrokracia vám nerobí prekážky a pokiaľ chcete napríklad nakrútiť film, ľudia vás nesúdia podľa toho, aké vzdelanie alebo aký rozpočet máte. Povaha tunajších ľudí sa dá zhrnúť do vety: „Proste to urob!“ Presne taký bol Burt Munro. Podobne „jednoducho“ sa rozhodol urobiť zo svojej motorky Indian, model 1920 najrýchlejší stroj na svete a pustil sa do toho spôsobom obvyklým na Novom Zélande. Tu sa tomu hovorí „number 8 wire mentality“. Tento „drôt č. 8“ je údajne tunajší vynález a úspešne ho používajú na opravu čohokoľvek. Burt teda vzal čo mal a nezaoberal sa tým, čo nemal. Ja a Mike Smith sme sa v tej dobe živili fotografovaním a obidvaja sme boli blázni do motoriek. Dopočuli sme sa o Burtovi a jeho motorke, ktorá údajne drží rýchlostný rekord. Nadviazali sme s ním kontakt a on nás pozval: „Príďte sa pozrieť na moju mašinu“. Dodnes si pamätám večer – prakticky už noc, kedy sme za ním prišli. Bol taký rád, že sa rozhodol demonštrovať silu svojej motorky okamžite. Vytlačil ju na zadný dvor a naštartoval. Nasledoval hrozný rámus, nepočuli sme si vlastné slovo. Keď zhasol motor, počuli sme krik susedov: „Ty debil, toto bolo posledný krát.“ To bol Burt Munro. Od tej chvíle som o ňom chcel urobiť film. V tej dobe Burt nemal v pláne vracať sa do Ameriky – bolo to v roku 1971. Ponúkli sme mu, že cestu zaplatíme a presvedčili sme ho, aby do toho išiel ešte raz. Takže sme sa všetci traja vydali do Ameriky. Ja a Mike sme si požičali Mustanga, zatiaľ čo Burt si kúpil starý Chevrolet. Natáčali sme jeho cestu z Los Angeles k Bonnevillským soľným jazerám a tiež samotné preteky v Bonneville. Výsledkom bol dokument, ktorý novozélandská televízia vysielala pod názvom Obete Bohu rýchlosti (Offering to the God of Speed) v roku 1973, čo je nápis, ktorý Burt napísal kriedou medzi police so súčiastkami v búde, kde pracoval a žil.

Kedy ste sa rozhodol nadviazať na dokument celovečerným filmom?


- Dokument som vyrobil veľmi lacno. Bol som na začiatku svojej filmárskej kariéry a v priebehu nakrúcania som sa dosť naučil. Aj tak som mal pocit, že som tejto téme nedal všetko. Odtiaľ asi pramení moja posadnutosť urobiť film o Burtovi. Začalo sa to už v roku 1979 ešte pred nakrúcaním môjho druhého hraného filmu Smash Palace. Od tej doby to už niekoľko krát vyzeralo, že sa podarí dať dohromady rozpočet na tento film, ale nikdy sme neuspeli úplne. Nedávno som dokončil svoj posledný film v Spojených štátoch a bolo mi jasné, že ak to nekrútim teraz, už k tomu nikdy nedôjde. V priebehu posledných dvoch rokov som prepisoval scenár a pokúšal sa zohnať peniaze. Producent Gary Hannam v tom išiel od začiatku so mnou. Po určitej dobe som prakticky náhodou narazil na japonského investora. Je to pani Megumi Fukasawa. Táto investícia bola kľúčová pre získanie prostriedkov na zvyšok rozpočtu. Ďalším dôležitým krokom bolo obsadenie Anthonyho Hopkinsa do hlavnej úlohy. V tomto okamihu bolo jasné, že keď dám dohromady peniaze, máme film. Natáčanie na Bonnevillských jazerách je možné len v určitú časť roku a Anthony má nabitý program. Ja a Gary sme ale nechceli čakať ďalší rok a tak sme do projektu vložili vlastné peniaze. Tri týždne pred začiatkom natáčania bol rozpočet pokrytý. Stavbu motoriek a filmový štáb v Utahu sme platili ja a Gary. Hovorí sa, že pre filmára to nie je dobrá situácia. Podľa mňa ale fakt, že sme do projektu vložili vlastné peniaze (veľa peňazí), spôsobil, že ľudia okolo projektu naozaj verili a dali do neho všetko podobne ako my.

Aký bol skutočný Burt Munro?


- Burt Munro mal naozaj pozitívny prístup k životu a to aj cez niektoré nešťastné udalosti. Keď mal 14 rokov, jeho brata zabili, čo na neho naozaj malo vplyv. Burt o tom síce nikdy nehovoril, ale bol to typ človeka, ktorý chce zomrieť v topánkach. Jeho vášňou boli motorky a zjavne mal veľký talent ako jazdec aj ako mechanik. Mal tiež svojráznu a otvorenú životnú filozofiu, v ktorej vek človeka nekladie prekážky jeho snom a ambíciám. A práve to je ten námet pre film. Nie je to až toľko o motorkách, ako o jeho prístupe k životu. Mojim cieľom bolo urobiť zábavný, ale tiež zaujímavý film.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu