Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Daniel Craig podozrieva všetkých

Na nože PR článok Zobraziť galériu (8)
Na nože (Zdroj: Forum film)

Keď slávneho autora detektívok nájdu mŕtveho v jeho sídle tesne po oslave 85. narodenín, na mieste činu sa objaví svojrázny a šarmantne neodbytný detektív Benoit Blanc (Daniel Craig). Postupne sa zoznamuje s členmi rozhádanej excentrickej rodiny aj s oddaným služobníctvom, aby rozmotal sieť dômyselne utkanú zo lží a poloprávd a vylovil z nej pravdu o smrti starého pána.

Recept je úplná klasika. Vezmete skupinku čudákov a excentrikov, zmiešate s hŕstkou verných zamestnancov, pridáte jednu mŕtvolu a všetko varíte v naleštenom tajomnom sídle (pod pozorným dohľadom majstra detektíva), až kým sa neobjaví vrah, pripravený na doživotné väzenie. Režisér Rian Johnson (POSLEDNÍ JEDIOVIA) však klasický recept poňal vo svojej detektívke NA NOŽE moderným spôsobom - prešpikoval ho ostrým vtipom a zarezal do spoločenskej morálky a rodinných väzieb typických pre 21. storočie. Dosiahol tým novú chuť napätia, ktoré vás neopustí do posledného záberu filmu.

Na nože
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Forum film)

Hlavnú postavu súkromného detektíva Benoita Blanca zveril režisér Danielovi Craigovi, ktorý sa tento rok vracia na plátna kín aj ako James Bond. Herec bol úplne očarený postavou, ktorá tak trošku pripomínala Hercula Poirota. „Vyrastal som na filmoch podľa románov Agathy Christie. Rianov moderný prístup k detektívnemu žánru sa mi veľmi páči, lebo výsledok je nesmierne zábavný. Okrem toho Rian vnášal na pľac neuveriteľnú pohodu a dobrú energiu. Všetci sme sa na nakrúcanie vždy tešili a dúfam, že to pocítia aj diváci v kine.“

Na nože
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Forum film)

Po smrti svetoznámeho spisovateľa a patriarchu veľkej rodiny  Harlana Thrombeyho (Christopher Plummer) sa Blanc spolu s poručikom Elliottom (LaKeith Stanfield) a strážmajstrom  (Noah Segan) pustia do vypočúvania klanu Thrombeyovcov, zvláštnej partičky smútiacich pozostalých (Chris Evans, Jamie Lee Curtis, Michael Shannon, Don Johnson a Toni Collette), ktorých práve spojila láska k práve uvoľnenému majetku starého otca. Ako postupuje vypočúvanie členov rodiny a služobníctva, vychádza najavo, že nikto z nich nedokáže vlastnou verziu príbehu očistiť svoje meno a vypadnúť z okruhu podozrivých. Našťastie Blanc disponuje tajnou zbraňou – volá sa Marta (Ana de Armas), a ako ošetrovateľka starého pána bola pravdepodobne poslednou osobou, ktorá ho videla živého. Milá dievčina s nevinným pohľadom srnky, ktorú všetci milujú, a ktorá nevie klamať, sa stane Blancovým spojencom v boji proti klamstvám všetkých Trombeyovcov.

Na nože
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Forum film)

Režisér Rian Johnson nakrútil výnimočnú detektívku. „Myslím, že diváci si to parádne užijú. Dúfam, že to pre nich bude originálny a vzrušujúci zážitok, ktorý ich prinúti sa smiať a na záver ich poriadne prekvapí.“

 

Film NA NOŽE, ktorý aktuálne získal 3 nominácie na Zlatý Glóbus, sa v slovenských kinách premieta od 2. januára.

-reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu