Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

AMUNDSEN na svojich výpravách jedol aj psy!

PR článok Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Bontonfilm)

Odvážny dobrodruh, slávny objaviteľ, legenda Nórska, ale aj kontroverzná osobnosť. Náruživý vedec, odhodlaný, ctižiadostivý bádateľ aj muž silný a tvrdý ako škandinávska vodka, ktorú po ňom pomenovali. Pre jedných hrdina, pre iných bezcitný, arogantný človek a podvodník. Aký bol v skutočnosti Roald Amundsen? Viac sa o legendárnom polárnikovi dozviete v pripravovanom filme.

Odpovedať na túto otázku sa rozhodli tvorcovia dobrodružnej drámy Amundsen, ktorá prinesie mrazivú polárnu zimu aj do slovenských kín už 26. decembra. Väčšina ľudí počula o dramatickej bitke o dobytie južného pólu medzi Nórom Roaldom Amundsenom a britským námorným dôstojníkom Robertom Scottom, ktorá pred viac ako 100 rokmi jednému priniesla slávu, druhému smrť. Informácie zo súkromia najvýznamnejšieho nórskeho dobrodruha však nie sú verejne známe ani jeho v rodnej krajine, Amundsen bol hádankou dokonca aj pre svojich príbuzných. Tajomstvom tiež zostávajú okolnosti jeho smrti počas polárnej záchrannej akcie – Roaldovo telo ani lietadlo, v ktorom letel, sa nikdy nenašlo.

AMUNDSEN na svojich výpravách
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Bontonfilm)

Záhadu okolo osobnosti legendárneho objaviteľa sa rozhodol poodhaliť nórsky režisér Espen Sandberg, ktorý už má na konte aj niekoľko úspešných hollywoodskych titulov (Kon-Tiki, Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta, Sexi pištoľníčky). Amundsena zobrazuje ako človeka z mäsa a kostí a nevyhýba sa ani temným stránkam jeho osobnosti – zachytáva napríklad jeho komplikovaný vzťah s bratom Leonom či početné milostné romániky.

AMUNDSEN na svojich výpravách
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Bontonfilm)

Roald Amundsen bol známy ako muž extrémov. Byť druhý pre neho nemalo žiadnu cenu. Od detstva túžil dobyť severný pól, keď ho však zasiahla správa, že sever už bol pokorený Američanom Pearym, v okamihu zmenil svoje plány a vydal sa na opačný koniec zemegule. Na južný pól si už predtým „brúsil zuby“ Brit Robert Scott, ktorého si Amundsen zaumienil za každú cenu predbehnúť. Spočiatku o zmene plánov neinformoval ani členov vlastnej posádky, aby sa pred Scottom neprezradil a zvýšil svoje šance na prvenstvo.

Amundsenova výprava na najjužnejší pól zeme bola drsná na škandinávsky spôsob, zároveň však do detailov premyslená a dokonale naplánovaná. Posádka napredovala šialenou rýchlosťou v extrémnom mraze a energiu získavala nie práve najlákavejším spôsobom. Členovia expedície mali na výber iba 4 druhy sušených potravín a keď bolo treba, živili sa aj mäsom zo psov, ktoré ťahali ich sane.

AMUNDSEN na svojich výpravách
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Bontonfilm)

Roald Amundsen venoval veľkú pozornosť prípravám na svoje polárne cesty – vo vybavení a oblečení sa inšpiroval najmä Eskimákmi, ich kožušinovými odevmi a psími záprahmi. Podobne pristupovali k snímke Amundsen aj jej tvorcovia. Vo filme si budete môcť vychutnať autentické kostýmy, dopravné prostriedky a atmosféru. Zaujímavosťou je, že kostýmy a rekvizity vznikali v Českej republike, ktorá je zároveň koproducentom filmu. V Amundsenovi si dokonca zahral známy český herec Vojtěch Kotek.

- reklamná správa - 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu