Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Môj neznámy vojak - zážitková premiéra otvorená pre verejnosť

Archívny záber z filmu Môj neznámy vojak. PR článok Zobraziť galériu (6)
Archívny záber z filmu Môj neznámy vojak. (Zdroj: Filmtopia)

August je mesiac, kedy si na Slovensku a v Čechách pripomíname 50. výročie vpádu vojsk Varšavskej zmluvy na naše územie. Pri tejto príležitosti v utorok 14.8. v Galérii Umelka na Šafárikovom námestí bude konať premiéra nového dokumentárneho filmu mladej ukrajinskej režisérky Anny Kryvenko Môj neznámy vojak. Producentami filmu sú Producenti filmu: Analog Vision, Baltic Pine Film a Wandal Production (Wana Adamik Hrycová). Vstup na podujatie je voľný.

Filmová premiéra je o to väčšou udalosťou, že prináša doteraz nepoznaný pohľad na následky okupácie. Príbeh filmu vytvoreného z archívnych materiálov z čias okupácie Československa armádami Varšavskej zmluvy v roku 1968 je vyrozprávaný z perspektívy okupanta, titulárneho neznámeho vojaka. Prastrýc Anny Kryvenko bol jedným z vojakov sovietskych okupačných armád, ktoré vtrhli do Československa v roku 1968. Nedokázal uniesť svoju vinu a po návrate domov na Ukrajinu spáchal samovraždu.

Záber z filmu Môj neznámy vojak – rodinný album.
Zobraziť galériu (6)
Záber z filmu Môj neznámy vojak – rodinný album.  (Zdroj: Filmtopia)

Jeho príbeh by mohol byť príbehom ktoréhokoľvek z mladých vojakov, ktorí stáli na tankoch v auguste 1968 v Československu. Film sa snaží poukázať, že okupácia nebola tragédiou len pre obyvateľov Československa, ale aj pre samotných vojakov, ktorí sa zúčastnili okupácie proti svojej vôli. Prípadne boli podvedení vyfabrikovanými príbehmi sovietkskej propagandy a realitu spoznali, keď už bolo na nápravu ich rozhodnutia neskoro.

Premiéra sa bude konať v utorok 14.8. v Galérii Umelka na Šafárikovom námestí. Zo strechy tejto budovy boli 21. augusta 1968 vyhotovené najznámejšie fotografie ruských tankov v Bratislave. Pred budovou vznikla aj známa fotografia Ladislava Bielika z augusta 1968, zobrazujúca muža stojaceho s odhalenou hruďou pred sovietskym tankom: stala sa v tom roku najlepšou fotografiou sveta. Od roku 1990 je objekt, známy pod názvom UMELKA, sídlom Slovenskej výtvarnej únie.

Záber z filmu Môj neznámy vojak – rodinný album.
Zobraziť galériu (6)
Záber z filmu Môj neznámy vojak – rodinný album.  (Zdroj: Filmtopia)

Podujatie o 20:00 odštartuje diskusia, ktorú Filmtopia pripravila v spolupráci s  Nadáciou otvorenej spoločnosti. Hosťami novinárky a moderátorky Oľgy Bakovej budú režiskérka Anna Kryvenko, politológ Grigorij Mesežnikov a predsedníčka občianskeho združenia Ukrajinsko-Slovenská iniciatíva Ľudmila Verbická. Zhovárať sa budú predovšetkým o tom, ako okupáciu vnímajú ľudia na Ukrajine a v Rusku dnes, ale aj o aktuálnych problémoch Ukrajiny, či vzťahu nás Slovákov k Ukrajine. Následne sa o 21:00 premietne film Môj neznámy vojak.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu