Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Líbánky už v slovenských kinách

Líbánky Zobraziť galériu (23)
Líbánky (Zdroj: Forum film)

Nový česko-slovenský film známeho režiséra Jana Hřebejka LÍBÁNKY sa od včera premieta v slovenských kinách.

Doteraz publikované zahraničné kritiky sa zhodujú v tom, že LÍBÁNKY sú výnimočným filmom. Hovoria elegantne spracovanej dráme a výborných hereckých výkonoch ústrednej trojice postáv. Tajomstvá, doteraz skryté v ich minulosti, sa v malých dávkach postupne predierajú do súčasnosti a držia diváka v napätí až do konca.

Kvality filmu potvrdzuje aj záujem svetových filmových festivalov. Po úspechu na domácej pôde v Karlových Varoch, kde na tohtoročnom 48. ročníku KVIFF získal cenu za réžiu, zabojuje tento horúci favorit národných nominácií na slávneho Oscara aj o ďalšie prestížne filmové ocenenia. V septembri sa predstaví zahraničnému publiku na filmovom festivale v Toronte, v októbri v kórejskom Busan a v novembri ho uvidia aj diváci v Thessalonikách. 

Jan Hřebejk, jeden z najznámejších a najobľúbenejších českých režisérov poslednej doby, týmto filmom uzatvára voľnú trilógiu príbehov zo súčasnosti, ktorú tvoria aj filmy Kawasakiho ruže a Nevinnosť. Pod všetkými troma scenármi je podpísaný Petr Jarchovský a ich spoločným menovateľom je pamäť a ničivé tajomstvá, ktoré po rokoch zasahujú do života postáv a menia ich rôznymi smermi.

LÍBÁNKY sa odohrávajú počas dvoch dní svadobnej oslavy Terezy a Radima. Pre oboch je to už druhá skúsenosť s manželstvom a obaja sú presvedčení, že tentokrát im to výjde.  Nevesta aj ženích žiaria šťastím a zdá sa, že idylka je dokonalá. Ale len do chvíle, kým sa pri svadobnom stole neobjaví nepozvaný hosť. Mladý muž si postupne získava náklonnosť všetkých hostí, ale nikto netuší o temných spomienkach, ktoré so sebou prináša. Romantická atmosféra sa pomaličky vytráca a radosť novomanželov strieda stupňujúce napätie

Hlavnú úlohy nevesty, ktorej sa svadobný deň zmení na zlý sen, zveril režisér Jan Hřebejk jednej z najobsadzovanejších českých herečiek súčasnosti a päťnásobnej držiteľke Českého leva Anne Geislerovej. Jej partnera hrá Stanislava Majer, vynikajúci divadelný herec, ktorý sa vďaka svojej charizme bude na plátnach kín objavovať častejšie.  

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu