Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Svet si dnes pripomína 250. výročie narodenia Mozarta

Wolfgang Amadeus Mozart
Wolfgang Amadeus Mozart

VIEDEN/PRAHA - Beethovena môžem počúvať dvakrát týždenne, Haydna štyrikrát a Mozarta každý deň. Takto sa o Wolfgangovi Amadeovi Mozartovi vyjadril známy taliansky operný skladateľ Gioacchino Rossini. Ruský skladateľ Čajkovskij ho dokonca označil ho za "hudobného Krista". Aký vlastne bol tento geniálny skladateľ, ktorého 250. výročie narodenia si svet pripomína práve dnes?

Bol Mozart skutočne takým voľnomyšlienkárom, aby sa dobrovoľne vzdal dobre platenej služby dvorného kapelníka, alebo sa celý život márne snažil takéto postavenie získať? Dožíval v chudobe, alebo bol len zlým hospodárom, ktorý premrhal slušné peniaze? Ako vlastne vyzeral a čo bolo príčinou jeho predčasného úmrtia, predčasného aj na koniec 18. storočia? Jednoznačné odpovede na tieto aj ďalšie mozartovské otázky ešte nepoznáme.

Aj správy o tom, že jeden z najväčších hudobných skladateľov koncertoval ako šesťročný v dnešnej Bratislave, sú podľa predsedu Mozartovej obce na Slovensku Pavla Poláka len dohadmi bez dôkazov. Tieto dohady sa opierajú o dva listy skladateľovho otca priateľovi. Na základe vety "boli sme v Pressburgu" sa usudzuje, že tam bol so svojím synom Wolfgangom. "Či tam aj vystúpil, o tom sa listy nezmieňujú, vedecky to nemáme dokázané," hovorí Polák, ktorý na túto tému pripravuje rozsiahlu štúdiu. Podľa muzikológa však bolo zvykom, že Mozart popri svojich cestách aj koncertoval.

Viacerí lekári tvrdia, že Mozartova hudba pozitívne vplýva na náš mozog. Francúzsky špecialista Alfred Tomatis už roku 1974 tvrdil, že počúvanie Mozartových husľových skladieb pomáha pacientom trpiacim nespavosťou, depresiami či úzkosťou. Americkí lekári púšťajú Mozarta pacientom v kóme, niektoré francúzske nemocnice jeho hudbu predpisujú tehotným ženám.

Mozartovské festivaly, koncerty a výstavy sa v Salzburgu a Viedni budú konať počas celého Mozartovho roka. Z mimorakúskych miest si Mozartovský rok pripomenie predovšetkým Praha s vyše 200 koncertmi a rôznymi akciami, ale aj Rím, Paríž či nemecký Mannheim, v ktorom skladateľ stretol svoju ženu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu