Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Nová expozícia múzea M. R. Štefánika v Košariskách

Zobraziť galériu (5)

BRATISLAVA - Pri príležitosti 125-teho výročia narodenia Milana Rastislava Štefánika pripravili Slovenské národné múzeum, Múzeum Slovenských národných rád a Múzeum Milana Rastislava Štefánika Novú expozíciu Múzea M. R. Štefánika. Skoro 200 osobných pamiatok od nábytkových častí, cez predmety dennej potreby, umelecké diela, torzá odevov a mnohé iné môže návštevník vidieť v novovybudovanej expozícii, v závere ktorej bude mať aj možnosť siahnuť v novozriadenej študovni po digitalizovanej forme vstupných informácii.

Expozícia nám sprítomňuje túto významnú osobnosť našich národných dejín prostredníctvom jeho zhmotneného, ale aj duchovného odkazu. V jeho rodnom dome evanjelickej fare na Košariskách sa prostredníctvom osobných memorábilii nadýchnete atmosféry „veľkého sveta“, v ktorom sa celý život pohyboval, ktorý jemu, chlapcovi z malej myjavskej dedinky bol blízky a stal sa mu druhým domovom. Pre súčasníkov sú nemými svedkami anabázy života a smrti človeka, ktorého najvýznamnejším činom bola spoluúčasť na zrode nového štátneho útvaru na troskách habsburgskej monarchie.

Ich pestrosť svedčí o Štefánikových mnohopočetných záľubách, životných túžbach, približuje nám ho ako človeka s pozitívami, či negatívami, človeka, ktorý dokázal veľmi trpieť, ale aj milovať. Obdivovateľa krás sveta i nebeskej oblohy vzdávajúcej úctu životu, jeho radostiam i starostiam. Milovníka krásnych vecí, ktoré si doniesol z ciest po svete ( Tahity, Japonsko, Afrika, Nový Zéland), znalca umenia, krásnej literatúry, ale aj vedca – astronóma hĺbajúceho vo vesmíre, či študujúceho v množstve odbornej literatúry, ktorá sa zachovala v jeho knižnici. Pochopiteľne, že nová expozícia nemôže vizualizovať všetky životné etapy. Nie sú k tomu možnosti, prostriedky a nakoniec ani priestor. V jej závere však bude mať možnosť siahnuť návštevník v novozriadenej študovni po digitalizovanej forme vstupných informácii. Dokumenty a fotografie o Štefánikovi z jednotlivých období života, písomné doklady, fotografická činnosť. Postupne by touto formou mali byť spracované a sprístupnené aj ostatné dostupné informácie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu