Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Kroje Slovenska

Zobraziť galériu (7)

Galéria ÚĽUV v Bratislave dnes 29. júna 2005 o 17.00 sprístupní verejnosti výstavu Kroje Slovenska. Tradícia a inšpirácia. Výstava predstavuje výber z množstva odevných variantov z celého Slovenska a modely súčasných šiat inšpirovaných tradičnými krojmi.

Slovensko patrí k tým krajinám, kde sa ľudový odev vyznačoval mimoriadne bohatou variabilitou a zachoval sa vo viacerých oblastiach až do polovice 20. storočia. Množstvo variantov ľudového odevu, ktoré sa na Slovensku vytvorilo, záviselo od mnohých faktorov – prírodných, spoločensko-ekonomických (národnostné, politické, náboženské a pod.).

Tieto faktory a ich vzájomný vzťah v priebehu vývoja vytvorili na prelome 20. storočia pestrú mozaiku okolo 60 odevných oblastí. Vystavené exponáty prezentujú sviatočný odev zo spomínaného obdobia. Sú rozčlenené na západné, stredné a východné Slovensko. Kompletné kroje sú zapožičané zo Slovenského národného múzea v Martine a krojové súčiastky zo zbierkového fondu ÚĽUV.

Tradičný odev je doplnený niekoľkými ukážkami – rekonštrukciami odevu z krojovej dielne ÚĽUV, ktoré vznikli v súčasnosti na základe vlastného dokumentačného materiálu, ktorý je jedinečným archívnym materiálom tohto druhu na Slovensku. Osobitnú časť výstavy tvoria módne odevy inšpirované tradičným odevom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu