Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Ružový gavalier od R. Straussa už aj na Slovensku

Ružový gavalier Zobraziť galériu (3)
Ružový gavalier

Štvrtá sezóna MET: Live in HD pokračuje túto sobotu, 9. januára o 19:00 hod. stredoeurópskeho času operou Richarda Straussa: Der Rosenkavalier (Ružový gavalier). Na Slovensku ju bude možné vidieť v priamom prenose v digitálnej kvalite v bratislavskom Divadle Aréna, ktoré ju uvedie s anglickými a českými titulkami.

V úlohe maršálky sa predstaví Renée Fleming a jej mladého milenca stvárni Susan Graham. V ďalších speváckych úlohách pod dirigentskou taktovkou Eda de Waarta zažiaria napríklad Christine Schäfer ako Sophie, Eric Cutler ako taliansky spevák, Thomas Allen ako Faninal a Kristinn Sigmundsson ako Barón Ochs. Tento priamy prenos bude uvádzať legendárny tenor Plácido Domingo, ktorý cez prestávky bude viesť zákulisné rozhovory s účinkujúcimi spevákmi a tvorcami.

Der Rosenkavalier je komická opera v troch dejstvách od Richarda Straussa, zložená na libretto Huga von Hofmannsthala, ktorý adaptoval poviedku Les amours du chevalier de Faublas od Louvet de Couvrai a Molièreovu komédiu Monsieur de Pourceaugnac. Opera bola prvýkrát uvedená v Kráľovskej opere v Drážďanoch 26. januára 1911 v réžii Maxa Reinhardta, ktorého herecké začiatky sa spájajú práve s Divadlom Aréna. Reinhart v ňom ako mladý herec hral niekoľko sezón a divákov i divadelných odborníkov nadchol mnohými úlohami, napríklad ako Franz Moore v Schillerových Zbojníkoch.

Hlavnou témou Straussovej opery sú láska a intrigy vo Viedni 18. storočia. Der Rosenkavalier patrí medzi štandardný operný repertoár. V súčasnej sezóne 2009–2010 sa uvádza v 17 rôznych naštudovaniach v 15 mestách na celom svete.

 

Sobota, 9. január 2010 o 18,45 hod

 

Dirigent: Edo de Waart

Réžia: Nathaniel Merrill

Účinkujú: Renée Fleming, Susan Graham, Christine Schäfer, Eric Cutler, Thomas Allen, Kristinn Sigmundsson

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu