Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

CSI: Netradičná kriminálka

Americký seriál vyvolal zvýšený záujem o štúdium súdneho lekárstva.
Americký seriál vyvolal zvýšený záujem o štúdium súdneho lekárstva.

V roku 2000 sa na obrazovkách americkej televízie CBS objavil nový seriál CSI: Kriminálka Las Vegas. To, že v centre diania sú forenzní detektívi, ktorých doménou je skúmanie miesta činu a práca v laboratóriu pre-špikovanom najmodernejšou technológiou, vyvolalo okamžite obrovský záujem divákov. Úspech seriálu logicky vyústil do ďalších dvoch nezávislých sérií CSI: Miami a CSI: New York.

Z outsidera superstar

S nápadom netradičného kriminálneho seriálu prišiel za producentom Jerrym Bruckheimerom ambiciózny autor Anthony Zuiker. Hollywoodskemu magnátovi sa nápad zapáčil, vypracovali rozsiahlejší námet a ponúkli ho spoločnosti ABC. Tam im s ľútosťou oznámili, že „je to príliš náročné pre priemerného diváka.“ V CBS sa im chrbtom neobrátili a urobili dobre. Seriál sa stal ich ťažným koňom, vytrhol televíziu z ďesaťročnej stagnácie a pravidelne sa umiestňuje na popredných miestach v rebríčku najsledovanejších televíznych programov.

Efekt CSI

Nadšenie fanúšikov až tak nezdieľajú skutoční profesionáli z radov forenzných vyšetrovateľov, laboratórnych technikov a súdnych lekárov. „Seriál vyvoláva dojem, že forenzná veda je neomylná. Navyše v televízii sa pracuje s rýchlosťou blesku a výsledky laboratórnych testov sú k dispozícii takmer okamžite. V skutočnosti to môže trvať aj niekoľko mesiacov,“ tvrdí Max Houck z West Virginia University. No s úsmevom dodáva, že CSI má aj pozitívny efekt: „V roku 1999 sa mi na kurz súdneho lekárstva prihlásili štyria študenti. Teraz ich mám 400, najviac na celej univerzite.“

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu