Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Tá pravá šálka kávy v Bratislave

Jeden z exponátov - kávový obchodík
Jeden z exponátov - kávový obchodík

BRATISLAVA – Slovenské národné múzeum v Bratislave otvára už druhú reprízu úspešnej výstavy plnú lahodnej vône, spojenú s prezentáciou obľúbených kávových receptúr - Tá pravá šálka kávy. Pre verejnosť bude výstava sprístupnená vo Výstavnom pavilóne Podhradie v Bratislave od 26. septembra do 31. januára.

Do sveta kávy návštevníkov uvedie rekonštrukcia arabského obydlia z 15. storočia, kde budú svedkami scény tradičnej prípravy kávy v džezve na otvorenom ohnisku priamo v beduínskom stane. Tu, na Arabskom polostrove, v pravlasti kávy, bolo jej tajomstvo skrývané celé roky. Európa a Nový svet si museli na zoznámenie s ňou počkať niekoľko storočí.

Do Európy sa dostala až začiatkom 18. storočia potom, ako zdolala dlhú, 300-ročnú cestu z Etiópie cez Arabský polostrov do Amsterdamu, odkaľ sa postupne rozširovala ďalej. Francúzsky kráľ Ľudovít XIV. dal v Paríži pre darovanú sadenicu kávovníka dokonca vystavať osobitný skleník.

Káva sa pila v domácnostiach rovnako ako aj vo verejných priestoroch – v kaviarňach, o ktorých prvé zmienky nachádzame v 15. storočí v Mekke. Ľudia sa pri káve stretávali, rozoberali udalosti dňa, obchody a politiku. Jej pitie sa tak stalo sociálnym fenoménom. Ako prvé miesto konzumácie kávy v kresťanskej Európe sú známe Benátky. Spočiatku sa však predávala iba v lekárňach ako drahý a účinný liek. Prvú benátsku kaviareň otvorili až v roku 1645 – o 30 rokov neskôr. Začiatky kávy na Slovensku nadväzujú na prvé zmienky o nej vo Viedni. V 18. storočí poznáme na území vtedajšej Bratislavy už sedem kaviarní.

Výstava je členená do 6 základných tematických celkov prezentovaných trojrozmerným múzejným materiálom (50 panelov a takmer 600 exponátov), veľkoplošnými fotografiami, mapami. Tému kávy ako botanického druhu priblížia ukážky výpestkov niekoľkých druhov kávovníka, návštevník sa dozvie podrobnosti o rozmanitých odrodách a druhoch káv, spozná kávu ako produkt, ako jednu z najvýznamnejších poľnohospodárskych komodít. Nazrie do obrazových materiálov dokresľujúcich výjavy z kávových plantáží zo svetových centier pestovania kávy. Projekt záujemcov zoznámi s produkciou renomovaných a na trhu etablovaných značiek, ktorým poskytne aj možnosť vlastnej prezentácie.

Kultúrne dejiny a históriu pitia kávy môžu návštevníci vnímať prostredníctvom veľkoplošných fotografií zachytávajúcich atmosféru najznámejších kaviarní v Londýne, Paríži či Viedni. Cenné sú najmä artefakty - kávové súpravy a ich časti, ktoré pochádzajú priamo zo stola významných osobnosti slovenského kultúrneho života. Osobitne príťažlivé sú rekonštrukcie prostredí charakteristických pre konzumáciu kávy – okrem už spomínaného arabského stanu z 15. storočia aj dobovej kaviarne zo začiatku 20. storočia.

„Tú pravú šálku kávy“, značky Lavazza, dostane každý návštevník výstavy a sprievodných podujatí, ktoré sú venované jej prezentácii. Gurmánske druhy káv z predajne Casa del Caffé ponúkne spoločnosť Markom na prvom sprievodnom podujatí v septembri.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu