Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Poklady na Hrade i v Podhradí už len do konca leta

BRATISLAVA - Spolu s letom sa blížia k svojmu záveru aj tri výstavy Slovenského národného múzea. Len do prvých septembrových dní potrvajú zaujímavé prezentácie najznámejšieho slovenského pokladu, krásnych šperkov a šiat, ako aj výstava o osobnosti M. R. Štefánika.

Bašta Luginsland na Severných hradbách Bratislavského hradu je od 20. marca 2009 nedobytným sídlom najznámejšieho slovenského pokladu, ktorý patrí svojím obsahom medzi jedinečné nálezy mincí nielen zo Slovenska, ale aj v rámci Európy. Výstava Košický zlatý poklad prezentuje unikátny nález v kompletnom zložení. Posledným dňom, kedy ho budú môcť návštevníci odhaliť, je 1. september 2009.

Vo Výstavnom pavilóne Podhradie na bratislavskej Žižkovej ulici môžu návštevníci už len do 3. septembra na výstave Štefánik – človek a legenda spoznávať M. R. Štefánika ako generála, cestovateľa, diplomata, ale aj ako milovníka žien, talentovaného fotografa či amatérskeho kúzelníka. Originálne inštalované zbierkové predmety – vysvedčenia, predmety získané v exotických krajinách, osobné dokumenty, ale aj audiovizuálne záznamy a nahrané výňatky z korešpondencie napomáhajú splniť cieľ výstavy: odkryť túto osobnosť slovenských dejín nielen ako legendu, ale aj ako mimoriadne zaujímavého človeka. Interaktívnym doplnkom vystavených predmetov je model kokpitu lietadla, v ktorom je zabudovaná kamera. Prostredníctvom nej sa môžu návštevníci natočiť pri simulovanom pristátí lietadla. Pre verejnosť bola výstava sprístupnená 5. mája 2009 pri príležitosti 90. výročia tragickej smrti M. R. Štefánika.

Slovenské národné múzeum vo Výstavnom pavilóne Podhradie na Žižkovej ulici sprístupnilo počas leta aj výstavu s názvom Odev a jeho doplnok. Pripravilo ju Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou z Českej republiky a spolupracovalo na nej 29 významných českých módnych návrhárov a návrhárov bižutérie, 15 firiem zaoberajúcich sa bižutériou a 15 stredných a vysokých škôl. Výstava je interaktívna – výtvarný ateliér Tajomstvo sklenej perly v poslednej časti výstavy umožňuje deťom aj dospelým stať sa aspoň na chvíľu návrhárom odevu a bižutérie. Zaujímavú inštaláciu odevov a šperkov budú môcť návštevníci obdivovať už len do 7. septembra 2009.

Informácie o vstupnom a otváracích hodinách nájdu návštevníci na www.snm.sk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu