Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

MMF Bratislava uvedie vo švrtok nové slovenské filmy

Záber z filmu Veľký rešpekt
Záber z filmu Veľký rešpekt

BRATISLAVA - Už po štvrtý raz sa v rámci sprievodných podujatí MFF Bratislava uskutoční prezentácia pripravovaných slovenských a koprodukčných hraných, dokumentárnych a animovaných projektov s plánovanou premiérou v kinách v najbližších dvoch rokoch. Panel Nové slovenské filmy 2009 – 2010 sa bude konať vo štvrtok 4. decembra 2008 v kinosále č. 2 v Palace Cinemas od 11:00 do 14:00 hodiny a predstaví dovedna 48 projektov v rôznej fáze výroby.

Tento rok zároveň k tradičným organizátorom, ktorými sú Slovenský filmový ústav, kancelária MEDIA Desk Slovensko a MFF Bratislava, pribudla aj Slovenská filmová a televízna akadémia.

Už len letmý prehľad projektov naznačuje, že sa priaznivci slovenského filmu majú na čo tešiť. Na roky 2009 – 2010 je totiž naplánovaných 48 slovenských alebo koprodukčných premiér 45 slovenských režisérov. Z toho už 10 hraných, 5 dokumentárnych a 3 animovaných filmov sa nachádza vo fáze postprodukcie a ďalších 13 hraných, 9 dokumentárnych a 2 animovaných filmov je už vo výrobe. Vo fáze dokončeného scenára je v súčasnosti 5 hraných a 1 animovaný projekt.

Projekty budú prezentované v poradí podľa fázy výroby (vždy hrané, dokumentárne a na záver animované filmy), a to: 1. projekty vo fáze dokončeného scenára, 2. filmy vo výrobe, 3. filmy v postprodukcii. Zo slovenských režisérov sa osobne panelu zúčastnia napríklad Peter Kerekes, Katarína Kerekesová, Tomáš Krnáč, Jaroslav Vojtek, Mariana Čengel-Solčanská či Marko Škop.

Štvrtkovému podujatiu predchádza na festivale už aj niekoľko premiérových uvedení slovenských filmov. V sobotu osobne predstavil režisér Gabriel Hoštaj svoj nový film s prvkami hororu Prekvapenie. Diváci videli aj snímku Viktora Csudaia Veľký rešpekt (1.12. o 18:00 hod.) a ešte sa môžu tešiť na premiéru dvoch dokumentárnych filmov – filmu Sahry Karimi Afganské ženy za volantom (4.12. o 18:00 hod.) a dokumentu Petra Krištúfka Momentky o živote a tvorbe legendárneho Deža Ursínyho (3.12. o 18:00 hod.).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu