Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Herci národného divadla budú večerať na javisku

Bratislava - Herci Slovenského národného divadla budú večerať na javisku.

V novej inscenácii Večera britskej autorky Moiry Buffiniovej sú totiž pozvaní na netradičnú hostinu. Herec František Kovár ČTK povedal, že jedlo vôbec nie je také zlé, ako sa uvádza v scenári. Čierna komédia, ktorá má premiéru dnes, vypovedá o stave spoločnosti za zenitom konzumu.

"Všetky tie veci, aj ten zákusok, to je ako keby pomsta tej panej domácej, ktorá nás zavolá na tú večeru. Hoci, ako tajomstvo prezradím, že to, čo jeme, nie je také zlé, ako sa to spomína v texte," povedal ČTK Kovár, ktorý v hre stvárňuje mikrobiológa Hala.

Herci tak musia zahrať nielen náročné postavy, ale sa ešte aj tváriť, že im jedlo nechutí. Hostiteľka v podaní Zdeny Studenkovej im totiž ponúkne zeleninovú polievku so štipkou síry, ale aj živého homára, o ktorého osude potom rozhodujú. Ten, ktorý sa objaví na scéne, je však umelý, takže z neho naozaj nik neokúsi.

Na záver im však naservírujú ozajstný dezert s jahodami. Ten sa v hre volá "mrazený odpad", keďže ho pani domáca vytvorila z rôznych zvyškov. "Ale je to zmrzlina. Bohužiaľ, nikto z nás to neje, lebo by to malo byť niečo veľmi zlé. Každý ochutná jednu, dve lyžičky a potom to necháme tak," poznamenal Kovár.

Výborné jedlá vraj vychádzajú aj z kuchyne režiséra Petra Mikulíka, ktorý Buffiniovej Večeru pre SND "navaril". Tvrdí to jeho manželka Zuzana Kocúriková, ktorá si zahrá slobodomyseľnú Wynne. "Môj manžel je fantastický kuchár, takže u nás najlepšie večere robí on. Ja ich rada jem," povedala s úsmevom Kocúriková. Keďže v novej hre stvárňuje vegetariánku, nič z originálneho menu vraj neochutná.

Večera súčasnej autorky Buffiniovej mala premiéru v roku 2002 v Londýne. Odvtedy ju uviedli vo viacerých krajinách. Na Slovensku ju diváci uvidia po prvý raz, zatiaľ ju nepreložili ani do češtiny. Podľa jedného z hercov Dušana Jamricha je inscenácia o unavenej Európe, o celkovej únave z konzumného spôsobu života. Zaujímavosťou slovenského prevedenia inscenácie je hľadisko z oboch strán javiska, takže diváci budú môcť hercom naozaj vidieť aj "do taniera".
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu