Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

V Cannes sa rozdávali Zlaté palmy

režisér Laurent Cantet
režisér Laurent Cantet (Zdroj: SITA)

Cannes 25. mája (TASR) - Zlatú palmu si tento rok z Medzinárodného filmového festivalu v Cannes odnesie francúzsky film Entre les murs (Medzi stenami) režiséra Laurenta Canteta.

Snímka vznikla na základe autobiografického románu Francoisa Begaudeaua a odohráva sa v prostredí strednej školy v jednej z problematických parížskych štvrtí.

Vo filme vystupujú skutoční študenti a učitelia a takisto autor literárnej predlohy. Ide o prvý francúzsky film, ktorý od roku 1987 vyhral na prestížnom festivale hlavnú cenu.

"Víťaz vzišiel z anonymného rozhodnutia deviatich členov poroty," povedal predseda poroty Sean Penn.

Veľkú cenu festivalu dostal taliansky film Gomorra režiséra Matte Garroneho z prostredia mafie. Cena poroty putuje takisto do Talianska. Získal ju film Paola Sorrentina s názvom Il Divo. Námetom snímky je život kontroverzného talianskeho politika Giulia Andreottiho.

Benicio Del Toro získal cenu za najlepší herecký výkon vo filme Che od Stevena Soderberga o latinskoamerickom revolucionárovi Che Guevarovi.

Sandra Corveloniová sa stala najlepšou herečkou za rolu vo filme Linha de Passe, v ktorom hrala matku štyroch bratov, pokúšajúcich sa o lepší život v brazílskom slume.

Turecký režisér Nuri Bilge Ceylan sa stal najlepším režisérom za snímku Three Monkeys.

Mimoriadnu cenu poroty za celoživotnú kariéru získali americký herec a režisér Clint Eastwood, ktorý režíroval súťažný film Changeling, a francúzska herečka Catherine Deneuveová, ktorá sa tento rok predstavila na festivale až v dvoch filmoch.

Správu priniesla tlačová agentúra Reuters.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu