Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Škandalózna teta Jackie Kennedyovej: Zničila život vlastnej dcére?!

Marta Maťová a Anna Šišková Zobraziť galériu (6)
Marta Maťová a Anna Šišková (Zdroj: Šimon Lupták)

BRATISLAVA - Každý si môže urobiť svoj názor... Bratislavské DPOH prinieslo na svoje dosky hru Umenie padať, ktorá rozpráva príbeh „Veľkej Edie“ a „Malej Edie“ Bealových, blízkych príbuzných Jacqueline Kennedyovej.

Dcéra Edie snívala o kariére modelky a kabaretnej umelkyne v New Yorku,  po prvom neúspechu ale nenájde silu začať znovu... Podľahne volaniu matky a vráti sa k nej do víkendového domu v East Hampton na pobreží Atlantiku.

Anna Šišková a Marta Maťová
Zobraziť galériu (6)
Anna Šišková a Marta Maťová  (Zdroj: Šimon Lupták)

Tam žijú samé dve, osamelé a izolované v starom letnom sídle s osemnástimi miestnosťami, ktoré roky chátra. Zdrojom príjmu je iba minimálne mesačné „odškodné“ od manžela Veľkej Eddie, ktorý ich pred rokmi opustil a založil si novú rodinu.

A tak sa vila ťažko udržiava, ako niekoľkokrát poznamená staršia so žien, bez služobníctva sa to jednoducho nedá. Po dome sa preháňajú mývaly a mačky, cez rozbité okná prelietajú morské vtáky, kopí sa tam odpad a veci, ktorých sa nedokážu vzdať. Až nakoniec existujú v jedinej miestnosti... 

Marta Maťová a Anna Šišková
Zobraziť galériu (6)
Marta Maťová a Anna Šišková  (Zdroj: Šimon Lupták)

A niet sa čomu čudovať, že mladšia Edie si návrat občas vyčíta. Respektíve viní matku za to, že ju zavolala k sebe, že práve ona môže za to, že neurobila kariéru a že sa nikdy nevydala.

Je jasné, že matka po rozvode nedokázala byť sama a potrebovala spoločnosť. Pomaly si k sebe pripútavala dcéru... Otázkou však je, či by tá mladšia vlastne mala silu stáť na vlastných nohách. 

Marta Maťová
Zobraziť galériu (6)
Marta Maťová  (Zdroj: Šimon Lupták)

Hra na diváka pôsobí ako komédia, ktorá občas prechádza do drámy. Postavu Matky famózne stvárňuje Anna Šišková, postavu Dcéry zas Marta Maťová. Niekoľko menších, výrazne odlišných mužských postáv hrá Kamil Mikulčík, dôstojnú a krásnu príbuznú Jacqueline Kennedyovú zosobňuje Soňa Norisová.

Kamil Mikulčík a Anna Šišková
Zobraziť galériu (6)
Kamil Mikulčík a Anna Šišková  (Zdroj: Šimon Lupták)

Soňa Norisová
Zobraziť galériu (6)
Soňa Norisová  (Zdroj: Šimon Lupták)

Lístky na predstavenie si môžete zakúpiť cez portál predpredaj.sk»

Viac o téme: Anna ŠiškováUmenie padať
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu